BRAKKVIZI NÖVÉNYEK

Akváriumban beállítandó értékek:
Hőmérséklet: 21- 28 °C, Ideális: 24 °C körül
PH érték: 7.2-8.3
Fajsúly: 1.006-1.015
Keménység: 10-20 NK°

Aljzatnak korallhomokot, dekorációnak mangrove gyökereket és ágakat használjunk. A megfelelő teljesítményű szűrés elengedhetetlen. Egy kedvelt formája az ilyen típusú akváriumoknak, hogy csak félig töltjük meg a medencét vízzel, létrehozunk egy kis szárazföldi részt is, ahol pedig cserépbe mangrove csemetéket ültetünk, amik a vízszint fölött növekednek.

Édesvizi növények közül megmarad brakkvízben a Gömbmoha. A következő növények viszont már nem annyira szeretik a félsós vizet: Anacharis, Anubias, Érdes tócsagaz (Ceratophyllum), Lándzsás vízipáfrány, Sallangos vízipáfrány, Jávai moha, Vallisneria, Sagitaria

 

A Vörös Mangrove egy rendkívül szívós növény, mely képes kiüríteni a túlzott sót a levelein keresztül, így túléli tengervízben is

A mangrove egy szívós, sokoldalú növény, édesvízi, brakkvizi, vagy a tengeri akváriumba. Gyökerei egy része víz alatt vannak, más részük azonban légzőgyökér, mely a víz felett található.

Nyitott tetejű akváriumba tegyük. Kezdetben érdemes felfüggeszteni a gyökereket egy hungarocell úszóra. Ez lehetővé teszi hogy a gyökerek lassan nőjenek lefelé, amíg el nem érik az akvárium alját. Ha a gyökér pink színű, az azt jelenti, hogy egészséges a növény. A gyökérzet gyorsan megragadja akár a homokos felületet, vagy az élő sziklát.

Egy 6500 Kelvines izzó megfelel számára, (6000-8000K), de a 10 000 K spektrum nem. Valójában egy jól megvilágított ablak az ideális.

A Mangrove erdőkben gyakori az eső, ezért a levelekre napi 1x vizet kell permetezni. Enyhe és közepes áramlás elegendő számára.


Tengeri akváriumban ideális feltételek: 16-25°C; sósűrűség 1.020-1.025; pH 8.1-8.4 Ha tengeri akváriumba tartjuk, táp kiegészítése vasból vagy más elemekből elméletileg nem szükséges. Azonban ha a levelek sárgulnak, elhervadnak és leesnek, győződjünk meg róla, hogy van e elég magnézium a vízben. Egy 1,025 fajsúlyú tengervízben 1,000-1,300 ppm lenne az ideális. Ha szükségesnek látjuk, használjunk kereskedelmi nyomelem-kiegészítőt heti adagolásban, amely tartalmaz vasat, mangánt, és káliumot is.

A vörös mangrove, növekedésével csökkenti a nitrát, a foszfát, és a szerves anyagok szintjét.

A szaporodása úgy történik, hogy miután megérett egy 6-8 cm hosszú gyertya alakú gumó, ez leesik a fáról és úszni kezd a vizen, akár egy éven át is. Majd amikor alkalmas területhez ér, befúródik az iszapba és elkezd nőni. Akár több méterre is megnőhet, ezért akváriumban metszeni szokták. Egy éles ollóval levágják a csúcsát , akárcsak egy bonsainak. Figyelem, ne vágjuk le a palánták gyökereit, mert azzal meg lehet ölni a növényt! Az önfejű gyökereket, csak az idősebb növényen vághatjuk le.


A tengerparti sós mocsarakban a következő növények keverednek különféle mangrove fajjal


Salicornia virginica

Acrostichum aureum, Fekete mangrove, Baccharis halmifolia, Batis maritima, Borrichia frutescens, Casuarina equistifolia, Cladium mariscus ssp. jamaicense, Conocarpus erecta, Cyperus spp., Distichlis spicata, Fimbristylis Castanea, Hymenocallis palmeri, Iva frutescens, Juncus roemerianus, Fehér Mangrove, Limonium carolinianum, Lycium carolinianum, Monanthochloe littoralis, Paspalum vaginatum, Vörös mangrove, Salicornia bigelovii, Salicornia virginica, Salsola kali, Sarcocornia perennis, Schoenoplectus robustus, Sesuvium portulacastrum, Solidago sempervirens, Spartina alterniflora, Spartina baker, Spartina patens, Sporobolus virginicus, Suaeda linearis, Typha domingensis

 

MEGTELEPEDŐ ALGÁK

Bostrychia spp., Cylindrotheca spp., Enteromorphák spp., Gyrosigma spp., Lyngbya spp., Navicula spp., Nitzschia spp., Rhizoclonium spp., Ulva spp. (Makro-alga).

 

 

BRAKKVÍZBEN ÉLŐ HALAK

 
 

Név:

Testhossz: Életkor: Akvárium méret:

Pettyes indiai tarkasügér (Etroplus maculatus)

társíthatjuk darázsgébekkel

9 cm 5-8 év Min. 60 liter

70 literre
1 pár
Darázsgéb (Brachygobius xanthozonus) 5 cm 4 év Min. 45 liter
ha külön számára
rendezzük be
Zöld gömbhal (Tetraodon fluviatilis) 15 cm 15 év Min 200 literes
200 literre 2 hal
Indiai törpegéb (Periophthalmus sp. ) 10 cm 5 év 70-100 literre, akvaterráriumba

Népszerű halak továbbá: Jávai lövőhal, Vitorlás fogasponty, Yucatan molly, Árgushal, Ezüstös holdhal

Kevésbé ismertek: Achirus lineatus Anchoa mitchilli, Brevoortia spp., Cynoscion spp., Cyprinodon variegatus, Diapterus auratus, Dormitator maculatus, Elops saurus, Gula Eucinostomus, Eucinostomus harengulus, Eucinostomus spp., Fundulus confluentus, Fundulus grandis, Gambusia affinis, Gerres cinereus, Gobionellus oceanicus, Gobiosoma Bosc, Leiostomus xanthurus, Lucania parva, Megalops atlanticus, Menidia beryllina, Menticirrhus spp., Microgobius gulosus (géb), Poecilia latipinna (Szélesszárnyú fogasponty) , Strongylura notata (tűhal)

 

 

BRAKKVIZI GERINCTELENEK

Acartia tonsa, Cerithidea spp., Cyathura polita, Littorina irrorata, Melampus bidentatus, Melampus coffeus, Palaemonetes spp., Panaeus spp., Sesarma spp.