TENGERI MAKRO-ALGÁK

1. Zöldmoszatok (Chlorophyta)

Caulerpa - Besorolás: Chlorophyta

 
Caulerpa prolifera - Knife Caulerpa - C. Flat Blade
 
Caulerpa racemosa - Grape Caulerpa
 
Caulerpa filiformis - magassága kb 18 cm
 
Caulerpa trifaria - magassága kb 25 cm
 
Caulerpa taxifolia, -crassifolia, -mexicana - Feather Caulerpa
 
A Caulerpa egy vonzó alga, mely megtalálható világszerte a mediterrán sekély vizekben (6 méterig). Sok alfaja van a tengerparton és a korallzátonyoknál. Gyorsan növekszik a korallok közt, az iszapos homokban és a sárban is. Sajátos formája hasonlít egy fürt szőlőre, ahogy nőnek a szárai. Egy fő ága van (egy tengelye), azon gyökér szerű kapcsok, melyekkel rögzül a talajhoz.

Akváriumban a növekedésére a legjobb egy magas intenzitású, alacsony színhőmérsékletű világítás (norrmál izzólámpa), de a 6500 K daylight, illetve a 10 000 K fény alatt is ugyanúgy növekszik. Ha nem mozgatjuk, könnyen gyom válhat belőle.

Kiegészítő szűrésként is használják, mert a nitrátokat és más vegyületeket elnyelik. Az algaszűrő egy külön tartály, éjjel erős megvilágítással és nappal fény nélkül, hogy az éjszakai pH-érték csökkenést megelőzzük és egyenletes legyen a széndioxid termelés. A Caulerpa algákat kordában kell tartani, mert ha túlságosan elszaporodnak, egyik napról a másikra tömegesen elpusztulhatnak, és ezzel komoly biológiai terhelést okoznak a tartályban. Ennek elkerülésére szükséges metszeni, visszavágni őket, és az elhalt részeket eltávolítani a vízből.

 

Halimeda sp. / Halimeda opuntia (pénzalga) - Besorolás: Chlorophyta

Halimeda opuntia


Halimeda tuna

Korongszerű szelvényekből álló, meszes testű alga. Egy közös tőből indul ki, kevésbé terjed, ezért ideális akváriumi faj ami nem fogja elnyomni a korallokat. Testébe épített mész szemcsékből áll. Igénye a jó vízminőség, a sok fény, és a magas kálcium-szint. Megfelelő helyen viszonylag gyorsan nő, néhány nap alatt kifejlődik egy korongja. A növényevő halak mint pl a doktorhal, nem szeretik. Akinek zöld növényre van igénye az akváriumban, azok számára ez a faj jobban ajánlható mint az agresszívebben terjedő fajok. 7 cm magas, 29 mm széles. Homok és kavics talajon él.

 

Halimedaceae / Udotea sp./ Mermaid Fan (hableány legyező) - Besorolás: Chlorophyta

Mermaid Fan
Mermaid Fan

Zöld mermaids

A Mermaid Fan megtalálható az egész Karib-térségben, a trópusi tengerparti területeken, Közép-Amerikában. Homokos és köves talajokon széles körben elterjedt. Mésztartalmú moszat, mely tárolja a kalcium-karbonátot és energiaként használja a növekedéséhez. Fontos a kalcium pótlás az akváriumban. A kalcium szinttől függ a növekedésük. Meszes lerakódásokból tevődik össze a szöveteiben, ezért a legtöbb hal nem fogyasztja el. Nagyon szívós növény, amely jól illeszkedik a zátony beállításokhoz. Kiegészítő szűrő üzemként is működik a nitrát és foszfát eltávolítására, de ügyelni kell a metszésre. Helyezzük közel a fényforráshoz, hogy kapjon intenzív világítást. Mérete: 20cm. Víz feltételek: Hőmérséklet: 22-27 ° C; dKH: 8-12; pH: 8,1-8,4; Fajsúly: 1,023-1,025; Kiegészítők: kalcium, nyomelemek, Vas.

 

Chaetomorpha sp. (Spagetti alga) és Fern növény - Besorolás: Chlorophyta

Alga szűrő
Spagetti alga

Fern növény

Spagetti moszat kiváló az algaszűrőbe, mert eltávolítja a foszfátokat és nitrátokat a vízből. A világítótest közelében kell tartani, hogy sok fény érje. Ha van egy algaszűrőd, csak dobd oda, elég jól együtt marad. Teheted egy hálós táskába is a fő akváriumba is. Ez az alga gyorsan növekszik és nem ízletes a növényevő fajok számára.

A Fern növény - természetes módszer a hatékony szűréshez, mert elnyeli a tápanyagokat a vízből annak érdekében, hogy nőjön, és segít alacsonyabb nitrát / foszfát szintet tartani. A szerves anyagokat is eltűnteti a vízből, így betelepítése után a fehérje lehabzó munkája észrevehetően kevesebb lesz. Jól megvilágított helyre kell tenni.

 

Chlorodesmis sp. (Maidens Hair Plant - haj növény) - Besorolás: Chlorophyta


Maidens Hair Plant

Megjelenése fű szerű, hasonló a haj vékony csomóihoz. Halaid békén fogják hagyni ezt a növényt mert nem kedvelik ezt az ízt. Ez a növény egy csodálatos párzási hely a jótékony rákféléknek. Mint minden növény, ez is érzékeny a salétromok magas szintjeire és a réz bármilyen kideríthető szintjeire. Étel: Fotoszintézis fényből. Tartása: könnyű. Zátonykompatibilitás:kiváló.

 

Penicillus capitus (Shaving Brush - Borotvapamacs) - Besorolás: Chlorophyta


Penicillus capitus

A szára 10 cm, és egy hosszúkás gömb alakú ecset van a végén, melyen a szálak 3 cm-sek. A növény jelentősen elmeszesedett, ezért kemény. A legtöbb növényevő hal és greinctelen nem eszi meg. Ezek a növények segítenek többlet tápanyagokat, mint például a salétromokat és foszfátokat, csökkenteni a tengeri akváriumban. Jól megvilágított helyre kell ültetni. Kezdőknek ideális.

 

Ulva Lactuca és Chaetomorpha linum - Besorolás: Chlorophyta

Ulva Lactuca
Ulva Lactuca

Chaetomorpha linum
Az Ulva speciális jellege: vékony szálú lemezek. Viasz bevonat szolgálja, hogy megakadályozza a testnedvek veszteségét, amikor jön a dagály.

 

Leaf Hanging, stb. - Besorolás: Chlorophyta


Nagy Leaf Hanging Vine

Kicsi leaf Hanging Vine

Saw-Blade Alga

Pinecone Alga

Enteromorpha intestinalis

 

2. Vörösmoszatok (Rhodophyta)

 

Padina sp. és Chondrus - Besorolás: Rhodophyta


Padina

A tengeri vörös algák jól alkalmazkodnak a hullámok mozgásához dagálykor az elárasztott területeken, mert gyökereik rostok formájában szilárdan ragaszkodnak az aljzathoz. A Chondrus vörösmoszatok halak, rákok etetésére alkalmasak.


Chondrus crispus

Chondrus armatus

Chondrus canaliculatus

Chondrus elatus

Chondrus giganteus
     

Chondrus ocellatus
Chondrus pinnulatus
Chondrus crispus (zöld)

Chondrus verrucosus

C. crispus (kiszárítva)
     

 

Gracilara sp. (Cultured Mixed Gracillaria) - Besorolás: Rhodophyta


Zöld Gracillaria

Vörös Gracillaria
Nincs zátony vagy közösségi akvárium enélkül. Gyakori a takarmányozási célú felhasználása és ez ez egy hosszú távú gondoskodás a tengeri élőlényeink számára. A növényevő halak és gerinctelenek szeretnek friss algákat enni, mely a természetes táplálkozásukhoz szükséges. Az algák segítenek megelőzni a fej és az oldalvonal eróziót és tartalmaznak immunrendszer serkentő béta-karotint.

 

Euchema cottoni - Besorolás: Rhodophyta

Eucheuma cottonii egyik típusa vörös algának. Fizikai tulajdonságai érdekesek, mert nem mindig állandó a színe. Néha zöld, sárga, szürke vagy vörös. A színbeli változásokat környezeti tényezők okozzák, a világítás, vagy a fény iránya. Általában jól növekednek.
Euchema
Euchema

Euchema

 

3. Barnamoszatok (Phaeophta)

 

Laminaria sp. - Besorolás: Phaeophta


Laminaria

Laminaria

 

Sargassum sp. - Besorolás: Phaeophta


Sargassum

Turbinaria
Dictyota acutiloba
Dictyota divaricata
Sargassum sp. faj sárgásbarna. A hólyag arra szolgál, hogy lebeg és így úszik. A Sargassum SP talus a legbonyolultabb szerkezet, amely megtalálható az algák közt. Használják kozmetikai összetevőként, mert savat tartalmaz. Magas a C-vitamin, a fehérje és a Lodinnya tartalma.

 

Nereocystis luetkeana - Besorolás: Phaeophta

Egy érdekes faj a bika-ostor moszat (Nereocystis luetkeana). A vad part menti vizekben növekszik és virágzik. Egy hagymára hasonlít. 10-20 m hosszú cső, a végén egy gázt tartalmazó hólyaggal, ami a felszínen tartja. Ebből a hólyagból 30-64db hosszú, keskeny aranybarna fátyolszerű kés nő ki. Gyorsan nő, néha 25 cm-t egy nap alatt. A moszat erdők menedéket nyújtanak a fiatal halak és sok gerinctelen, mint a tengeri sünök, a tengeri csillagok, csigák és rákok számára. A tengerparti első népek ebből készítettek horgászzsínort, hálót, kötelet.

Nereocystis luetkeana

 

 


 

Makro-alga illusztrációk


Chondrus crispus

Codium fragile

Cryptopleura ramosa

Colpomenia sp.
Cystoseira compressa
Enteromorpha intestinalis Epilithic algae Asparagopsis sp. Catanella sp.
Caulerpa filiformis
Caulerpa taxifolia
Chaetomorpha linum

Chaetomorpha sp.

Chaetomorpha sp.
microscopic view

Chlorodesmis sp.

Macrocystis pyrifera

Macrocystis pyrifera

Macrocystis pyrifera

Laurencia sp.

Laurencia obtusa

Hypnea musciformis

Hormosira banksii

Halimeda sp.

Gracilaria sp.

Undaria pinnatifida

Turf algae

Splachnidium rugosum

Sargassum sp.

Sarcothalia stiriata

Saccharina latissima

Padina sp.

Coralline algae
Caulerpa racemosa
Halimeda discoidea

Asparagopsis taxiformis

Gracilaria sp.

Acanthophora spicifera

Ecklonia radiata

Ulva sp.

Laminaria sp.

 


MAKRO-ALGÁK

 

ALGASZŰRŐ