TENGERI HALAK, RÁKOK, GARNÉLÁK, GÉBEK

Tanácsos egy legalább 100 literest használni tengeri akváriumhoz, mert az ennél kisebb akváriumok valószínűleg több problémát okoznak, mint örömet.

Pseudochromidae család


Pseudochromis porphyreus

Pseudochromis fridmani

Pseudochromis diadema

Pseudochromis paccagnellae

Kifejlett kori méret: 7 cm Ajánlott minimum akvárium méret: 120 liter.Könnyen tartható Korallos medencében, de néha megeszi a kis garnélákat. Viselkedés: Békés, de a fajtársaival szemben agreszív. Sok rejtekhely kell neki, mert nagyon területvédő. Gébféléket és egyéb pseudochromis és anthias fajokat nem szabad vele együtt tartani. Nagyobb akváriumban is gyakoriak a területi viták. Táplálkozás: Húsevő, mindenevő. Fagyasztott ételt, tengeri halat, rákot, mysist, sórákot, tenger gyümölcseit, finomra vágott tintahalat és száraz sügérkaját is esznek. Rossz táplálás mellett elhalványulnak. Biztosítsunk számukra algákat is, hogy legelhessenek.Tartás: Könnyű. Nagyon szívósak, jobban tűrik a víz ingadozó minőségét, mint más fajok (Hőmérséklet: 24 °C - 28 °C, Fajsúly: 1,022-1,026). Tenyésztés: Ívást az akváriumban is megfigyelték. A hímek általában élénkebb színűek, és alkalmanként hosszabb páratlan uszonyuk van.

 

Pseudanthias család

A legtöbb Anthias faj a korall zátonyok közelében él és planktont fogyaszt (vízben lebegő húsos eleséget). Egyetlen hím hal vezet több mint 20db nőstényt, mint a juhász a birkákat. Sok ilyen kis csoport alkot egy több ezres létszámú rajt, és egy felső alfa hím irányít mindenkit. Az alfa hím úszkál az egész rajban. A hímek és a nőstények könnyen megkülönböztethetők a különböző színeik miatt. Születéskor mind nőstények, de megtudják változtatni a nemüket, amikor szükséges. Folyamatosan növekszenek és fejlesztik a megkülönböztető színüket. A pseudanthias különböző fajait búvárkodás közben a Salamon-szigeteken meg lehet találni. Folyamatos táplálkozáshoz szoktak, ezért akváriumban napi legalább 3-4 etetésre van szükségük. Ha nem kapnak változatos és jó minőségű eleséget akkor a színei sokkal fakóbbak lesznek. Minimum akvárium méret: 200 liter, de nagyon kényes halak, nehezen esznek és a színüket is nehezen tartják meg.


Pseudanthias dispar (9,5 cm)
Pseudanthias tuka (12cm)
Pseudanthias huchti (12cm)
Pseudanthias pleurotaenia (20cm)
       
Pseudanthias rubrizonatus (10cm) A képeken a felső hal hím,
az alsó pedig nőstény.

Ha a hím egy csoporton belül meghal, a legerősebb nőstény válik a férfivé.
   

 

Chrysiptera parasema - Sárgafarkú korallsügér

Kifejlett mérete: 5cm Élelem: Szívesen fogyaszt fagyasztott apró krillt, vörösplanktont, halikrát, halhúst, kagylóhúst, férgeket, apró rákokat, sórákot, Mysist. élő tubifexet, és lemezes tápokat is. Elhelyezés: Területvédő, és egymás közt folyamatosan csipkelődnek ahogy ezt a sügérek általában teszik, emiatt kisebb akváriumba inkább csak egyet tartsunk. Nagy akváriumba lehet 2-3 db-ot tenni. Úszás tér: Legalább 80cm széles akvárium. Tenyésztés: Akváriumban még nem sikerült. Kifogni hálóval nehéz.

 

Chromis nemzetség


Chromis viridis (8 cm)
Chromis xanthura (15 cm)
Chromis analis (17 cm)
 

A Chromis nemzetség - mintegy 80 békés faj - tagjai békés tűrőképességű csapathalak mind. Nem szabad őket nagyobb ragadozó hallal együtt tartani. Elhelyezés: A kisebb halakat legalább 150 literes akváriumba tegyük, a nagyobbakat 300 literbe. Egy csapat minimum 4db halból álljon.
Etetés:
Szívesen fogadnak mindenféle fagyasztott eleséget, élő tubifexet, sórákot és lemezes tápokat, de oda kell figyelni, hogy a csapat leggyengébb tagja is elegendő élelemhez jusson. A Chromis viridist barátsügérnek, illetve kék-zöld korallsügérnek is nevezik. Ez utóbbi utalhat a két közeli hozzátartozójára, a C. caerulea illetve a C. caerulea halakra is. Mérete a természetben 21 cm, akváriumban azonban csak 3-8 cm. Színe zöld és kék fényben színjátszó. Néhány akvarista sikeresen szaporította. Homokba és kavicsba is ívik egyaránt. A hím készíti a fészket, amely meg van osztva több nőstény számára. Nagyszámú tojások kelnek ki 2-3 nap alatt. A hím őrzi a fészket, a saját uszonyaival ventillálja őket és azokat a tojásokat megeszi amik nem kelnek ki.

 

Dascyllus aruanus - Agresszív Poroszhal

Kifejlett mérete: 9 cm Táplálkozás: Húsevő Viselkedés: Agresszív, területvédő, ezért inkább egyedül tartsuk vagy egy olyan fajtársával, akit már megszokott (sok rejtekhellyel). Élőhelyükön nagy csapatokban élnek. Tarthatóság: könnyű, jól tűri a kezdetekkor felmerülő problémákat, úgy is, mint magas nitrát szint, foszfát jelenléte és általában minden eleséget szívesen elfogyaszt. Ha az akváriumból szeretnénk kifogni, érdemes halcsapdát alkalmazni, mert hálóval a szirt kiszedése nélkül, szinte lehetetlen feladat.

 

Bohóchalak


Pompás bohóchal
Amphiprion percula
Méret: 7-8cm
28 különböző bohóchal fajt ismerhetünk. Nagyon népszerű és szívós akváriumi halak. Lehet tartani egyenként vagy csoportosan. Megtalálhatók az indo-csendes-óceáni korallzátonyoknál, különösen a Fidzsi-és Tonga régiókban. Sok mérgező faj csípésének ellenállnak. A kökörcsin ill. tengeri rózsa szúró csápjait használják menedéknek. A bohóchal fekáliája tápanyagot szolgáltat a kökörcsinnek. Ez a szimbiózis mindkét fél számára hasznos. A természetben otthont adnak neki a Heteractis Magnifica és a Stichodactyla gigantea, de fogságban más anemonákat is elfogad, pl Entacmaea quadricolor (buborékanemóna), Euphyllia divisa (Békapete korall), Xenia lágykorallok, stb. Tartózkodás: Középső és alsó szint, Akvárium: minimum 80-120 liter. Nem félénk halak, általában olyan érdeklődők, hogy beleúsznak az ember kezébe. Könnyen ki lehet őket fogni. Az ocellaris és a percula nagyon hasonló, de a percula fekete díszítése vastagabb. Minden Amphiprion, képes nemet változtatni és rendszerint kettesével élnek egy virágállat nyújtotta bizonságban. A Bársony és a Szalagos bohóchal sokkal agresszívabb mint a többi.

Közönséges bohóchal
Amphiprion ocellaris
Méret: 7-8cm

Fekete bohóchal
Black ocellaris
Méret: 3 cm

Bársony bohóchal
Premnas biaculeatus
Méret: 10cm

Szalagos bohóchal
Amphiprion Clarkii
Méret: 7-8cm

Etetés: krill, vörösplankton, halikra, halhús, kagylóhús, férgek, apró rákok, sórák, Mysis, élő tubifex, fagyasztott és lemezes tápok

 

Blenniidae család

Nem túl aktív úszók, általában egy sziklán, vagy egy barlang hasadékában üldögélnek.

A legtöbb faj mindenevő. Nagyon fontos hogy legyen sok élőkő, ami nyomelemeket és algákat tartalmaz. Ne rakjuk olyan akváriumba, amiben még nincs elég alga, mert ezeket az étkezések közt legelik. Ismert hogy megcsipkedik a kagylókat és az LPS korallokat, de ha megfelelően vannak etetve, akkor biztonságosnak tekinthető, hogy nem eszik le a kő korallok fiatal polipjait. Elfogadják a kis húsos ételeket, mint a mysis, artemia, cyclops és New Life Spectrum (1 mm-es), de a pelletet nehezebben eszik. Kell nekik spirulina alga és egyéb növényi anyagok is. Amennyiben mikroalgával is tudnak táplálkozni, szívós halak az akváriumban. Nem tűrik az azonos és a hasonló fajokat, a saját fajtársaikkal harcolnak, ezért kisebb akváriumban csak 1 blennyt tartsunk. Békések és nagyon barátságosak az egyéb halakkal (pl Chromis, Ocellaris, Pseudochromis, Chrysiptera) . Akváriumban tenyészthetők és ikrákkal szaporodnak.


Ecsenius bicolor

Salarias fasciatus

Ecsenius midas

Blenniella chrysospilos
Ez a Kétszínű Blenny egy aranyos kis hal. Egyediséget visz az akváriumba. Ha jól érzi magát, szikláról-sziklára fog ugrálni. Nagyon kíváncsi, de körültekintő is, előre kinézi a helyet, amerre útnak indul. Legyen az akvárium fedett, mert szeret szőnyeg szörfölni. Származás: Maldív-szigetek, Ryuku szigetek, Mikronézia. A hím kissé nagyobb, mint a nőstény. Élettartam: 2 - 4 év. Méret: 10 cm A Fűnyíró Blenny-nek nagyon megnyerő, és furcsa a személyisége a , ahogy néz rád azokkal az orbitális szemeivel. Haj algákat eszik. Jól alkalmazkodik és figyelmes a többi hallal és az akvárium gazdájával, de ahogy növekszik egyre agresszívabb lesz. Méret: 15 cm. Kellően elég nagy akvárium (minimum 100 liter) és sok alga kell neki enni. Az arany Blenny teste szép, mély aranysárga és kék szélű fényes szeme van. A mozgása kicsit angolna-szerű.
Az Akabai-öböl és a délkeleti partján Africa - közelében él korallzátony területeken mérsékelt áramlatokban.
Mérete 13 cm. Ő egy kicsit agresszívabb mint a többi blennie. Ismert, hogy vadászik a kisebb gébfélékre, mint pl a Nemateleotris magnifica.
A Narancs foltos Blenny gyönyörű hal, narancssárga / vörös foltok találhatók az oldala mentén. Ismert angol nevei: Orange Spotted Blenny, Redspotted Blenny.
Mérete: 6-12cm Származás: Fidzsi-szigetek, Maldív-szigetek.

 

Rákok, garnélák

 

Rhynchocinetes durbanensis - Táncoló garnéla A Rhynchocinetidae családba tartozó Durbanensis garnélák, 5 centisek, a trópusi vizekben a korallzátonyoknál és hajóroncsokban is előfordulnak. Csoportokban bujkálnak hasadékokban, vagy barlangokban. Etetés: Az éjszaka folyamán könnyebben megtalálják a kaját, mert általában akkor jönnek elő az élőkövek lyukaiból. Dögevők, így minden lehullott maradékot elfogyasztanak. Társítás: bármely halakkal és korallokkal vegyíthetők. Szaporodás: akváriumban nem jellemző.

  Lysmata amboinensis - Csíkos tisztogató garnéla A Hippolytidae családba tartozó Lysmata garnélák 8 centisek. A Vörös-tenger korallzátonyain monogám párokban, barlangokban kis tisztító állomásokat hoznak létre, ahol az odaúszó halakról leeszik a parazitákat. A talajt is tisztítják, de etetni is kell őket fagyasztott eleséggel. Társítás: bármely halakkal és korallokkal vegyíthető, de garnélákkal nem, mert brutális vérengzésbe kezdenek a táplálékért. A konkurenciát éjjel távolítják el, amíg az vedlik és védtelen. Szaporodás csak akkor lehetséges, ha egy helyen egyetlen pár osztozik, és az összes táplálékot a magáénak tudhatja. Hímnősek.
  Calcinus elegans - Kéklábú remeterák Elhagyott csigaházakban él és ha szüksége van egy házra, akkor megesz egy nagy csigát / kagylót. Ahogy növekszik, mindig kell neki betenni egyre nagyobb csigaházakat. Erre szüksége van, különben megdöglik. A nehéz, vastag házakat jobban kedveli. Kisebb akváriumba is lehet tenni. Az élő állatokat nem bántja. Dögevő és algaevő. Megeszi a húsokat, fagyasztott garnélát mysist, kagylót és nagyjából mindent, a nem kívánt zöld algákat, a cianobaktériumokat is, és levegőztető szelektálást végez a homokban. A talajról felszedegeti a kajamaradékot. A Chondrus makro algán szeret lógni. Ha nincs alga, akkor szárított hínárt lehet neki adni.

 

Gébfélék

Az összes géb a talajon él, vagy nagyon közel az aljzathoz.


Valenciennea puellaris

Valenciennea strigata
Sifter gébek - Valenciennea
6-7 cm hosszúak. Hajlamosak kiugrani a kisebb akváriumokból, ha zaklatják vagy megijesztik őket. Belevetik magukat homokos talajba, kitöltik a szájukat homokkal, majd gyorsan keresztül szitálják annak reményében, hogy ehető szervezeteket, apró gerincteleneket találnak benne. A válogatott homok a kopoltyún keresztül távozik, majd jöhet egy újabb lapáttal. Ettől a táplálkozási aktivitástól a felső homokréteg megtisztul.

     
Gobiodon okinawae
Gobiodon histrio (videón 0:48-tól)

Bohóc gébek - Gobiodon
Általában nem zavarja senki, kivéve a többi bohóc géb, de párosítható egy hím + egy nőstény. Szeret a korallok (pl acropora) ágai közt bújkálni. Nem csinál semmi rosszat vele. Elég szívós, megeszi a legkülönbözőbb hal élelmiszereket. Mérete csak 4cm

     
Synchiropus picturatus
Synchiropus splendidus

Mandarin halak - Synchiropus
Előfordulásuk: Indiai-, Csendes óceán
Tartásuk nehéz
Ragadozók, fagyasztott és élő eleséggel kell etetni őket.
Békések, de a hímek területvédők. 1 hímet tarthatunk 3 nősténnyel.

     

Tisztogató neongébek - Gobiosoma

A Gobiosoma nemhez számos neongéb tartozik. Főleg karibi fajok. Szívós takarítók, parazitákat, vagy elhalt részeket esznek más halakról. A természetben egy "tisztító állomáson" üldögélnek egyedül, párban, vagy kis csapatban, és a nagy halak nem eszik meg őket, mert elismerik munkásságukat. Akváriumban a halaknak segítenek, hogy a legjobb formájukat adhassák, de tarthatók halak nélkül is, egyéb élelmiszereket is fogyasztanak.

Gobiosoma oceanops
Gobiosoma genie

Gobiosoma randalli

Gobiosoma Elacatinus
Mérete: 5cm      

 

 

Sárkány géb - Amblygobius phalaena
Ez is egy rostáló géb, amely szintén gombóc falatokat nyel a homokból, mint a Valenciennea gébek.. Így fogyasztja az apró lényeket és segít megőrizni a homokágy tisztaságát. Soha nem jön ki más sárkány gébfélékkel, hacsak nem marad meg a pároztatott pár.

Rainford géb - Amblygobius rainfordi
Egy gyönyörű kis hal, aki hajlamos éhen halni, mert szüksége van zöld és fonalas algákra, haj algára, spirulina algákra és egyéb növényi táplálékra, annak érdekében hogy túlélje. Körülbelül 6 centis. Nem viseli jól a saját fajtáját, legfeljebb csak a párját.

Sárga angolna géb - Brotulina fusca
Mérete: 8cm
Minimum akvárium méret: 100 lliter
Csendes Óceán,
ragadozó, békés

Sárga garnéla géb - Cryptocentrus cinctus
Mérete:4cm
Minimum akvárium méret: 100 lliter
Ez az aranyos kis talajforgató gébféle a Randalls pisztoly garnélával (Alpheus bellulus), valamint a Tigris pisztoly rákkal szórakoztató és érdekes szimbiotikus kapcsolatban él. Ragadozó (Mysis garnéla, artemia, fagyasztott készítmények). Színváltozással jelzi az akváriumvíz minőségét.

Blackray Garnéla géb - Stonogobiops nematodes
Mérete: 5cm
Minimum akvárium méret: 100 lliter
Ragadozó (Mysid garnéla, artemia, fagyasztott készítmények) Etetés: naponta 2-szer.
Szimbionta garnélája az Alpheus Randalli.
alpvetően békés, de etetési időben az azonos neműekkel harcol.

Pompás géb - Amblyeleotris aurora, Alpheus randalli
Mérete: 8cm
Minimum akvárium méret: 200 lliter
Indonézia, ragadozó, más halakkal békés, de ha többet szeretnénk, egyszerre telepítsük őket.

Catalina géb, vagy kéksávos géb - Lythrypnus dalli
Kalifornia és Mexikó partjainál élnek.
Mivel ezek a vizek sokkal hűvösebbek, mint a többi, ők a hideg vizet kedvelik, max 22 °C.
Csak 1 hím tartható, néhány nősténnyel egy 100 lliteres akváriumban.
Méretük: 8cm. Ne tegyél melegvizű halakat melléjük!

Neon torpedógéb - Ptereleotris heteroptera
Mérete: 15cm,
Minimum akvárium méret: 250 lliter. Fedett akvárium szükséges.
Ragadozó, , békés a saját társaival (tartsuk csoportosan), és a többi hallal szemben is.

Tűzfarkú nyílgéb - Nemateleotris magnifica
Mérete: 8cm
Minimum akvárium méret: 100 lliter
Indiai-, Csendes óceán, Ausztrália, Hawaii szigetek.
Növényevő, békés

Kék pöttyös állkapocshal - Opistognathus rosenblatti
Mérete: 10cm
Minimum akvárium méret: 150 lliter
Ragadozó, békés, agressziót csak fajtársaival, vagy kisebb halakkal mutat

Drakula géb - Stonogobiops dracula
Mérete: 7cm Minimum akvárium méret: 100 lliter
Nyugat indiai óceán.
Ragadozó, békés, Szimbiózisban él az Alpheus garnélarákkal

 

Tengeri csillagok


Hacelia attenuata

 

 

Alapfelszerelés lágykorallok, anemónák, halak, rákok tartásához

Tengeri akvárium vízparaméterei:

  Ideális
  Min-max
pH: 8.2
  (8.1-8.4)

Fajsúly
(sósűrűség):

Halas akváriumban 1.023 (minél kevesebb a só, annál kevésbé szaporodnak a paraziták, pl betegség esetén javasolt levinni 1.020-ra). Azonban ha a koralloknak akarunk kedvezni egy közös akváriumban 1.025 legyen a sósűrűség, mert a korallok eredeti helyén sokszor 1.028 szokott lenni a tengerben, de az már parazitaveszélyes lenne.

 

(1.020- 1.025)

Hőmérséklet: 25-26 °C   ( 22-28 °C)
Karbonát-keménység: A tengervíz karbonátkeménysége 6-7 nk° körüli (német keménységi fok) .
Korallos akváriumban azonban jó ha 10-12 körül van,
de 7-8 alá semmiképpen ne süllyedjen. Túl magas érték nem szokott elõfordulni.
  8 - 12 ° nk

A jó vízminőséghez szükséges:

 • Ozmo (RO) vizet + tengeri sót összekeverni vödörben és hydrometerrel mérni (feloldódás után önteni az akváriumba)..
 • Az akváriumba: pl 200 literbe 2db mágneses áramoltató, 20 kiló élőkő és 20 kiló aljzat (a nitrát szint csökkentéséhez)
 • A technikai szűrőtartályba: perlonvatta > lehabzó > nagyobb szemcsés korallzúzalék (a szerves anyagok kiszűrésére).
 • Automata fűtő
 • A foszfát eltávolítására nevelhetünk nagy testű makro-algákat (pl: caulerpa).

Fények:

Korallokat tartalmazó tengeri akváriumok esetében, úgy kell számolni, mintha nagyon fényigényes növényeket tartanánk.

 • T5 / T8 neonok:
  A magas fényerő létrehozásához kell egy hidegfehér fény, a holdfény effektushoz pedig egy sötékék lámpa. E kettő kombinációja adja meg a legrealisztikusabb hatást, valamint szükséges a koralloknak és algáknak a fotoszintéziséhez. Ha a kék aránya több, nem algásodik.
  • Hidegfehér neonok pl.:
   • 10000K Sylvania Aquastar (enyhén lilás)
   • 12000K ATI AquaBlue Special (enyhén kékes)
  • 400 - 480nm sötétkék csövek:
   • 14000 K Sylvania Corallstar
   • 20000K Ati Blue plus
   • UVL Super Actinic
   • Arcadia Marine Blue Actinic
  • Armatura 4db T5 csővel: QUAD T5 4×24W + 4×MoonLED

 • Kompakt izzóból: a kék-fehér használható: Blue (30000 K) - White (10000 K).
 • Ledes világításból: a 10 000 K hidegfehér és a 14 000 K 450 nm-es sötétkék (High power ledek)

Vízcsere:

 • 200 liter alatti akváriumban nagyjából hetente 10% vízcsere szükséges (sós vízzel).
 • Az elpárolgott vizet pedig sima ozmo vízzel pótoljuk (mert a só nem párolog el).

 

 

   
  A mágikus tintahal  

Itt egy jó kis pószter:

http://infolific.com/leisure/scuba-diving/bonaire-reef-fish-and-creatures/