Dermogenys - Félcsőrös csuka

(Egyéb elnevezései: Dermogenys burmanicus, Dermogenys pusillus, Dermogenys siamensis, Dermogynys pusilus, Freshwater halfbeak, Half beak, Halfbeak, Malayan, Needle gar, Wrestling Halfb, Wrestling halfbeak,Polozobánka malajská, Polozúbka malajská, Ek thota, Bryderhalvnab, Painijakala, Hechtköpfiger, Halbschnäbler, ZwergHalbschnabelhecht, Jolong, Kacangan, Kajangan, Plentet, Sundoprono, Trey phtoung, Julungjulung, Halvnäbb, Cá lim kim)
Vissza | Index
Dermogenys - Félcsőrös csuka
673

Megoszlás: Ázsia; Thaiföld, Malajzia

Vízparaméterek: 25-30 °C   10-20 nk°   pH 7-8  

Típus: édesvízi; brakkvízi

Viselkedés: barátságos
Táplálkozás: ragadozó

Tartózkodás: felső szint, vízfelszín
Szaporodás: könnyű

Testhossz: 5-7 cm  
Halnépesség: 100 literre 8-10 hal

Berendezés: vasfák, kövek, cserepek, búvóhelyek.

Növények: Riccia, Lemna, Limnobium, Najas, Gömbmoha, Cryptocoryne ciliata, Ceratophyllum, Microsorum, Taxiphyllum, Anubias

Javasolt társai: Ancistrus | Corydoras |

Megjegyzés: Hemirhamphidae (félcsőrös csukák) családjába tartozik a Nomorhamphus, a Dermogeny és a Hemiramphus. Mindannyian a vízfelszínről szedik össze a kis rovarokat. D-vitaminhiány komoly problémákat okozhat náluk, ezért nyáron érdemes lehet 1-2 hónapra kitenni őket a napra. Akváriumban tartva vitaminos eleségeket kapjon, kis legyeket (drosophilia), vizibolhát és a szúnyogot is. Egy repti glo 5.0 (hüllőknek való lámpa) is segíthet a D-vitamin pótlásában, és így lényegesen jobb eredményt kapunk tenyésztéskor. A félcsőrösök hőigényesek, alacsony hőmérsékleten ellustulnak. A hímek igen agresszívak tudnak lenni egymással. A nőstényeknek kevés utódjuk születik (általában 20 körül), de elég nagyok, és ha sok élő eleséget kapnak (sóféreglárvát), hamar megnőnek. Más halakra ártalmatlanok, társas medencébe megfelelnek, de az ivadékhalakat megeszik. Az akváriumot fedni kell, mert kiugorhatnak. A rendszeresen frissített víz és a a jó szűrés elengedhetetlen. Szívesen pihennek úszónövények alatt, némi felszíni növényzetet helyezzünk el.