Phalloceros caudomaculatus - Januári fogaspontyocska

(Egyéb elnevezései: Girardinus caudimaculatus, Girardinus caudimaculatus, Phalloceros caudomaculatus, Dusky millions fish, Onespot livebearer, Speckled mosquitofish, Spottail mosquitofish, Kolstertmuskietvis, Kaudi, Pilkkukala, Fleckenloser Kaudi, Gefleckter Kaudi, Kaudi, Vielfleckkärpfling, Pikí, Zyworodka jednoplamka, Barrigudinho, Barrigudinho, Guaru guaru, Guarúguarú, Madrecita, Madrecita de una mancha)
Vissza | Index
Phalloceros caudomaculatus - Januári fogaspontyocska
Phalloceros caudomaculatus - Januári fogaspontyocska
Phalloceros caudomaculatus - Januári fogaspontyocska

Megoszlás: Közép-Amerika

Vízparaméterek: 21-24 °C   10-20 nk°   pH 7-8  

Típus: édesvízi, trópusi

Viselkedés: barátságos
Táplálkozás: mindenevő

Tartózkodás: középső- és felső szint
Szaporodás: könnyű

Testhossz: 2,5-5 cm cm  
Halnépesség: 80 literre 6-8 hal

Berendezés: kavicsok, kövek, gyökerek, ágak.

Növények: Riccia, Lemna, Limnobium, Najas, Echinodorus, Vallisneria, Bacopa, Rotala, Cryptocoryne, Cabomba

Megjegyzés: Békés, társas akváriumba való aktív hal, átlagos körülmények között gondozása kezdőknek sem jelent gondot, de ne tartsuk hosszú úszójú halakkal, vagy törperazbórákkal, mert megcsipkedheti azokat. Kevésbé aktív, mint a guppi, lassabban is növekszik, a szülőkben van némi kannibál hajlam. Egyes gyógykezeléseknél használhatunk sót bátran, bírja a brakkvizet is, rendkívül szívós hal. Apró planktonrákokkal, vágott férgekkel, algákkal, műeleségekkel etethető, de az akvárium algáin kívül némi plussz növényi kiegészítést igényel étrendjében. Telepítsünk sok vízinövényt, például jávai mohát, hínárokat akváriumába, mivel így könnyedén elbújik, jobban érzi magát és még az ivadékok is megmenekülnek a falánk szájak jelentette veszélytől. Természetesen apró ricciát vagy békalencsét is tehetünk úszónövényzetnek. Békés kis halak, egyéb apró elevenszülőkkel. Lazacokkal, bátran társíthatóak.

A középső színváltozata nagyon könnyen összetéveszthető a szúnyogírtó fogasponttyal, de ezt a halat nem lehet szúnyogírtásra használni. Nagyon szapora hal, a nőstény 3-4 hetente 10-50 utódnak ad életet. Ha a szülők jól tápláltak, akkor nem bántják az ivadékokat. A kishalak a legtöbb esetben összegömbölyödve hagyják el a nőstény testét, és a medence aljára süllyednek majd kb. 1 óra múlva kezdenek csak el úszni.