Betta splendens - Sziámi harcoshal

(Egyéb elnevezései: Siamese fighting fish, Betta, Beta, Siamese Fighting Fish, Chinese Fighting Fish, Japanese Fighting Fish, Taistelukala, Siamesischer Kampffisch, Trey kroem phloek, Bojownik syjamski, Petushok, Kampfisk, Cá lia thia)
Vissza | Index
Betta splendens - Sziámi harcoshal
hím
hím
hím
hím
nőstény
hím

Megoszlás: Ázsia; Thaiföld, Kambodzsa; Árkok, rizsföldek. Szingapúr, Maláj-félsziget és Hátsó-India mocsaras talajú álló- és lassan áramló kisvizeiben.

Vízparaméterek: 25-30 °C   5-15 nk°   pH 6-8  

Típus: édesvízi, trópusi

Viselkedés: békés, területvédő
Táplálkozás: mindenevő

Tartózkodás: minden szint
Szaporodás: könnyű

Testhossz: 6-7 cm  
Halnépesség: 50 literre 1 hal

Berendezés: sötét aljzat, vasfák, gyökerek, ágak.

Növények: Riccia, Lemna, Limnobium, Najas, Echinodorus, Vallisneria, Bacopa, Rotala, Cryptocoryne, Cabomba

Megjegyzés: Magányos, a hímek nem viselik el egymást; kisebb akváriumban, kevesebb társhallal jobban érzi magát, mint egy nagyobb vegyes akváriumban. Amikor egy gyönyörű hím agresszív magamutogatása során kifeszíti fátyolos úszóit, azok tökéletes kört alkotnak. A nősténynek mindig jóval rövidebbek az úszói. Színeik és úszóik alakulása nagyon különböző, mivel a legtöbb akváriumi példányt évek óta szelektív módon tenyésztik fogságban.A faj nagyon hőigényes, 28—29 C°-on érzi magát a legjobban, egyébként viszont kifejezetten igénytelen. A legkisebb tartállyal is megelégszik, noha a nagyobb térség előnyösebb, kedveli a sűrű növényzetet, a napsütést, az úszónövényeket, az algákat és a sötét, tőzeges fenéktalajt. Megfelelő nagyságban bármilyen eleséget elfogad. A tenyésztési formákat fátyolos harcoshalaknak nevezik; jellemző rájuk az úszók túlzott fejlettsége és az egész testre kiterjedő színpompa. Az akvarisztikában B. sp. var. cambodja elnevezéssel váltak ismertté. Ennek az elnevezésnek semmi tudományos értéke nincs, csupán kereskedelmi elnevezés. A fátyolos harcoshalaknak sokféle színváltozata ismeretes. Élettartamuk valószínűleg még rövidebb, mint a törzsalaké. 4—12 hónapos korukban a legszebbek, ezután gyorsan megöregednek és apatikussá válnak. Minthogy a törzsalak harci kedve bennük is megnyilvánul, ezért csak párosával tarthatók. Sőt, ha fontosnak tartjuk az úszók kifogástalan voltát, a hímeket egészen egyedül kell tartani. Az utódok között sok a visszafajzás rövid úszójú, egyszerűbb formákra. A díszes úszók tehát csak az utódok egy részén fejlődnek ki. A legszebb fiatal hímeket szűk üvegekben, nem túlságosan kiadós etetéssel kell felnevelni. Thaiföldön az állatokkal adózásköteles szépségversenyeket és harci bemutatókat rendeznek.