Macropodus opercularis - Kínai paradicsomhal

(Egyéb elnevezései: Chaetodon chinensis, Labrus opercularis, Macropodus chinensis, Macropodus ctenopsoides, Macropodus filamentosus, Macropodus venustus, Macropodus viridiauratus, Paradise fish, Forktail fightingfish, Roundtail paradisefish, Fa sau gun, Almindelig Makropode, Paradisfisk, Kiinanparatiisikala, Großflosser, Paradiesfisch, Taiwankingyo, Wielkopletw wspanialy, Makropod)
Vissza | Index
Macropodus opercularis - Kínai paradicsomhal
Macropodus concolor - Fekete paradicsomhal
Macropodus opercularis alb. - Paradicsomhal albinó
Macropodus opercularis blue - Paradicsomhal kék
Macropodus opercularis red - Paradicsomhal piros
Macropodus chinensis

Megoszlás: Ázsia; Koreától Dél-Kínáig, Vietnamban és Tajvanon fordul elő. Elsősorban sekély, álló vagy esetleg lassan áramló vizekben. Rizsföldek mocsaraiban is megtalálható.

Vízparaméterek: 15-30 °C   0-30 nk°   pH 6-8  

Típus: édesvízi, trópusi

Viselkedés: agressziv
Táplálkozás: mindenevő

Tartózkodás: minden szint
Szaporodás: könnyű

Testhossz: 7-12 cm  
Halnépesség: 80 literre 1 pár

Berendezés: vasfák, kövek, cserepek, búvóhelyek.

Növények: Anubias, Aponogeton, Gömbmoha

Javasolt társai: Channa | Crossocheilus | Epalzeorhynchos | Etroplus | Helostoma | Macropodus | Pethia | Pomacea |

Megjegyzés: Viselkedése nagyban függ az akvárium méretétől is, ugyanis kisebb akváriumban sokkal agresszívebb lehet más halakkal, mint egy nagyobban. 250-300 litertől már akár 5-6 hím is együtt tartható. Nagyon igénytelen. és a tenyésztése semmiféle problémát nem jelent. 10-15 literes - 8-9 °Nk (félig csap- és félig esővíz, vagy ioncseréllt víz keveréké), 27-30 °C-os vízzel feltöltött akvárium. Növényzet, pár úszónövény. A légporlasztást állítsuk le. Az ide áthelyezett pár rögtön nekilát egy mutatós fészek építéséhez, amelybe 1-2 napon belül elhelyezik max. 500 ikrájukat. Mint a legtöbb labirintkopoltyús hal tenyésztésekor, náluk is fontos az akvárium felülről való tökéletes hőszigetelése, lezárása, ami nem csak azért célszerű, mert a kikelt kishalak nem fázhatnak meg, hanem mivel a szülők híresen jó ugrók. Az ivadékokat elúszásuk után tojássárgájával, jó minőségű speciális ivadéknevelő portáppal, papucsállatkákkal kínálhatjuk meg, majd a megfelelő méret elérése után Artemia frissen kelt naupliuszaival nevelgethetjük. Növekedésük gyors, 3 hónaposan már kiszínesednek.