Sphaerichthys osphromenoides - Maláj csokoládégurámi

(Egyéb elnevezései: Sphaerichthys osphromenoides osphromenoides, Osphromenus malayanus, Osphromenus notatus, Chocolate Gourami, Almindelig chokoladegurami, Suklaarihmakala, Malaiischer Gurami, Schokoladengurami, Shokoladnyi gurami, Chokladgurami)
Vissza | Index
Sphaerichthys osphromenoides - Maláj csokoládégurámi
Sphaerichthys vaillanti choco

Megoszlás: Ázsia; Lassú folyású vizek Borneón, Malajziában és Szumátrán.

Vízparaméterek: 26-30 °C   0-4 nk°   pH 4-6  

Típus: édesvízi, trópusi

Viselkedés: barátságos
Táplálkozás: ragadozó

Tartózkodás: minden szint
Szaporodás: nehéz

Testhossz: 8 cm  
Halnépesség: 100 literre 6-8 hal

Berendezés: sötét bazalt, vagy homokos aljzat, vasfák, mangrove gyökerek, száraz tölgyfa levelek, tebang levelek, platán kéreg, égertoboz. Vizét kezelni kell tőzeggel, használhatunk tőzeggranulátumot, illetve blackwater vízelőkészítőt.

Növények: A sűrű esőerdők lombkoronája alatt nagyon kevés fény hatol be a víz felszínére, általában tele van kidőlt fákkal és rothadó levelekkel. Az ott előforduló vízi növény fajok lehetnek pl Cryptocoryne, Blyxa, Barclaya, csetkáka, Utricularia és Lymnophila

Megjegyzés: Csak tapasztalt akvaristáknak való, tenyésztése alig sikerült még párszor Európában. Fajspecifikus, azaz egyfajos akváriumban tartsuk. Félénk hal. Kizárólag élőeleséget hajlandó fogyasztani pl szúnyoglárva, tubifex. Szereti a fekete szúnyoglárvákat, de nagyon hajlamos az elhájasodásra. A faj meglehetősen kényes és rettenetesen stresszelős, nyugodt helyre kell akváriumát beállítani. Az újonnan importált állatok betegségre hajlamosak (Ichthyophirius multifilis - darakór). A vízoszlop legfeljebb a 15 cm-t érje el. Fontos az egyenletesen magas, kb. 29 C°-os hőmérséklet, de a víztükör feletti levegő is legyen ilyen meleg. Fedélre van tehát szükség. A hím valamivel élénkebb színezetű, hátúszója kis hegyben végződik. A faj szájköltő. Az ívási aktus ölelkezés közepette, közvetlenül a fenék fölött folyik le. A fenékre lesüllyedő ikrákat a hím összegyűjti, s kitágult torokzacskójában kikelteti. Az ivadékok kb. 14 nappal később úsznak el. Az is előfordul, hogy a hím növényi részek és buborékok segítségével a felszínen habfészket készít. Az állatok laza ölelés közben, 10 cm-rel a fészek alatt ívnak. A lassan a fenékre süllyedő ikrákat a nőstény a szájába veszi. Néhány ikrát, amelyek valószínűleg már nem férnek el a nőstény szájában, a hím gyűjt össze. Ezeket a fészekbe köpi, ahol magukra maradnak, mert a hím ivadékgondozási ösztöne hamarosan kialszik. Elképzelhető, hogy e két fajta ívás magyarázatául az szolgál, hogy a fajnak több olyan alfajáról van szó, amelyek az ivadékgondozás módjában különböznek egymástól. De az is lehetséges, hogy a fogság eltérő viszonyai okozzák a különbségeket.