Trichopsis pumilus - Törpe morgógurámi

(Egyéb elnevezései: Ctenops pumilus, Trichopsis pumilis, Trichopsis pumilus, Ctenops pumilus, Trichopsis pumilis, Trichopsis pumilus, Sparkling Gourami, Pygmy Gourami, Dwarf Croaking Gourami, Vrčivka trpasličí, Gurami pigmeo, Knurrende dværggurami, Korurihmakala, Knurrender Zwerggurami, Trey kroem tun sai, Skrzeczyk karłowaty, Pygmégurami, Sparkling Gourami, Pygmy Gourami, Dwarf Croaking Gourami, Vrčivka trpasličí, Gurami pigmeo, Knurrende dværggurami, Korurihmakala, Knurrender Zwerggurami, Trey kroem tun sai, Skrzeczyk karłowaty, Pygmégurami)
Vissza | Index
Trichopsis pumilus - Törpe morgógurámi
Trichopsis pumilus - Pompás gurámi

Megoszlás: Ázsia; Thaiföld, Laosz, Maláj-félsziget és Indonézia lassan folyó, erősen benövényesedett vizeiben.

Vízparaméterek: 25-30 °C   8-12 nk°   pH 6-7  

Típus: édesvízi, trópusi

Viselkedés: barátságos
Táplálkozás: mindenevő

Tartózkodás: középső- és alsó szint
Szaporodás: könnyű

Testhossz: 3-4 cm  
Halnépesség: 50 literre 4-6 hal

Berendezés: homokos aljzat, vasfák, mangrove gyökerek, száraz tölgyfa levelek, tebang levelek, platán kéreg. Érdemes tőzegen átszűrni a vizet, vagy használhatunk tőzeggranulátumot, illetve blackwater vízelőkészítőt.

Növények: Riccia, Lemna, Limnobium, Najas, Echinodorus, Vallisneria, Bacopa, Rotala, Cryptocoryne, Cabomba

Megjegyzés: Békés, kissé félénk, saját fajtársaival együtt tartható. Kisebb, 60 literes akváriumban 4-5, ennél nagyobban akár 8-10 példányt is elhelyezhetünk. A hím hangokkal és úszómutogatással csalogatja a nőstényt a habfészek alá, ahol is sokszori körbetáncolás és próbaívás után testével körbefonja és kiprésel a nőstényből a kb. 2-3 szem ikrát, amit azonnal meg is termékenyít, majd a szájába véve elszállítja a fészekhez és ott elhelyezi. Előfordul, hogy egy két tojás elkerüli a hím figyelmét, ilyenkor a nőstény keresi ezeket meg, de nem helyezi a fészekbe, hanem közvetlenül a hím szája elé köpi, aki azokat összekapdossa és a fészekben elhelyezi. Az ívás akár 2 óráig is eltarthat, bár minden aktus csak 2-3 másodpercig tart. Egy jó tenyészpár akár 400 ikrát is rakhat. A hím ivadékgondozása lényegében a fészek őrzéséből áll. 27-30 C° körüli hőmérséklet gyorsítja az embrionális fejlődést. A lárvák kb. 24 óra múltán kelnek ki, és 3 nap múlva úsznak el. Az összes többi fajtól eltérően az ivadékhalaknak a fejükön tapasztófonaluk van, s ez akár a habfészek hiánya esetében is a költőhelyen tartja őket. Amikor a tapasztófonál összezsugorodik, az ivadékok - immár szabadon úszva - elhagyják a fészket. A hímet ilyenkor már eltávolíthatjuk, több szerepe nincs. Indító eleségként apró kerekesférget, papucsállatkát vagy finomra tört speciális ivadéktápot kínálhatunk nekik. Megfelelő méret elérése után (nagyjából 10 nap múlva) Artemia naupliuszaival, mikróval táplálhatjuk őket. A víz szintjét a labirint szerveknek mintegy 4-5 hét múlva való kifejlődéséig csak 10 cm magasan kell tartani.A pompásgurámik még nála is kisebbek!