Synodontis nigriventris - Kongói hátonúszóharcsa

(Egyéb elnevezései: Törpe hátonúszóharcsa)
Vissza | Index
Synodontis nigriventris - Kongói hátonúszóharcsa

Megoszlás: Afrika, esőerdő patakok; Zaire-medence, A folyópartok közelében, sűrű növényzetű vizekben, a Congo folyó vízgyűjtő területén.

Vízparaméterek: 22-26 °C   4-20 nk°   pH 6-8  

Típus: édesvízi, trópusi

Viselkedés: barátságos
Táplálkozás: mindenevő

Tartózkodás: középső- és alsó szint
Szaporodás: nehéz

Testhossz: 10 cm  
Halnépesség: 100 literre 4-6 hal

Berendezés: homokos aljzat, vasfák, gyökerek, ágak.

Növények: Anubias, Aponogeton, Gömbmoha

Megjegyzés: Talán a legkisebb tollasbajszú harcsafaj. Mintázata márványos barna, alkata Synodontis-oknál szokott. Szeme nagy, amivel éjszaka jól lát. Ez a faj a valódi hátonúszóharcsa, idejének nagy részét ténylegesen hátára fordulva tölti. Nagy szenzáció volt, amikor először bekerült Európába, úgy az 50-es évek tájékán. Magyarországra valamivel később jutott el. Sajnos gyakran egészen más hátonúszó harcsafajokat árulnak a neve alatt, leggyakrabban a S. euptera és S. velifer, ami kapható, gyakran csak szimplán hátonúszó harcsa néven a kereskedésekben. Való igaz, ezen fajok is töltenek nem is kevés időt a hátukra fordulva, de a kongói hátonúszót semelyik faj sem tudja überelni. Egy 8-100 literes akváriumba is tökéletesen megfelel már, érdemes 4-5 egyedes kis csoportokban gondozni. Az egyik legbékésebb Synodontis, abszolút nem területvédő. Kis helyigénye is ezen faj elterjedését indokolná, pl. az eupteráéval szemben, mert az 250-300 liter legalább igényel. Beszerezhetőségi problémái miatt sajnos nem igazán terjedt el a faj, kevesek által ismert a valódi hátonúszóharcsa, pedig tartása egyáltalán nem problémás, még akár kezdőknek sem! Ültethetünk sűrű növényzetet bátran, és helyezzünk be egy-két ágat, amik alatt szívesen időznek csoportokba gyűlve. Gyengébb világítás is elég, hisz erős fény esetén nem szívesen jönnek elő, félhomályban bátrabbak. Kéthetenkénti részleges vízcserékkel, és átlagos szűréssel a víz minősége is kellőképpen fenntartható, nincsenek e tekintetben sem extra igényei. Társításánál is csak arra kell figyelni, hogy nagyon apró hal ne kerüljön mellé, amit elfogyaszthat, de nem egy agresszív ragadozó, így serpalazac méretű pontylazacokkal tökéletes békességben megfér. Vegyes társas akváriumba is teljesen megfelelő választás. Sügérek mellé is lehet tenni. Etetésére alkalmasak a lesüllyedő harcsatabletták, de összeszedi a többi hal számára beadott granulátumok, pehelytápok maradékát is. Fagyasztott, vagy élő szúnyoglárvával és tubifexszel is etethető.

Tenyésztése már sikeres volt akváriumi körülmények közt is, nem gyakran fordul elő, elvétve csak sajnos, de legalább már voltak eredmények ilyen tekintetben is! Barlangba ívnak, virágcserép is jó erre a célra. Lágy vízzel, egymás utáni többszörös vízcserével és bőséges élő eleséggel kiválthatjuk az ívást, ami a természetben általában az esős évszakban következik be. Néhány nap után már ki is kelnek, és további pár nap kell még az elúszásig, ami alatt szikzacskójuk tápanyagait felélik. Ez a folyamat az ikrázástól számítva kb. egy hét alatt le is zajlik. A kishalak táplálhatóak frissen keltett sórákkal már az első pillanattól kezdve. Tágas helyen bőséges vízcserék mellett hamar megindul növekedésük, két hónapos korukban már hátukra fordulva úsznak!