Neolamprologus brevis - Buldog csigasügér

(Egyéb elnevezései: Lamprologus brevis, Lamprologus brevis, Lamprologus calliurus, Lamprologus taeniurus, Neolamprologus calliurus, Brevis Shell Dweller, Sunspot Brevis, Solpletcichlide, Lyhytkotiloahven, Schneckenbuntbarsch)
Vissza | Index
Neolamprologus brevis - Buldog csigasügér

Megoszlás: Afrika, Tanganyika-tó

Vízparaméterek: 24-29 °C   7-18 nk°   pH 8-9  

Típus: édesvízi, trópusi

Viselkedés: harcias, területvédő
Táplálkozás: mindenevő

Tartózkodás: középső- és alsó szint
Szaporodás: szájköltő

Testhossz: 4-5 cm  
Halnépesség: 50 literre 1 hím és 5-7 nőstény

Berendezés: korall homokos alzat, elszórt sziklák, csigaházak.

Növények: nincsenek az élőhelyükön, csak algák, de díszítésnek lehet használni Anubias, Aponogeton, Cryptocoryne fajokat

Javasolt társai: Cyphotilapia | Cyprichromis | Julidochromis | Lamprologus |
- A társai közt ne legyen nagy méretkülönbség!

Megjegyzés: Kis termetű, sötétbarnás-szürkés alapon halvány piszkosfehéres csíkok futnak keresztben testén. Úszói enyhén díszítettek. Létezik több színvariánsa, melyek között van fehér úszószegélyes (ez eléggé gyakori), vagy éppenséggel kontrasztos sötét alapon egy nagy aranyfoltos testű is (sun spot).Nem nehéz gondozni, ha vizét kéthetente cseréljük és tisztára és káros anyagoktól mentesre szűrjük. Könnyen tenyészthető egymagában tartva, egy kis kolóniában, de így eléggé félős lesz. Ha más tanganyikai fajokkal (Neolamprologus brichardi, helianthus, savory, leleupi, Julidochromis sp., stb.) társítjuk, bátrabb lesz. Kis egyfajos medencében egy 10-12 egyedes kolóniának érdemes legalább 30 nagy csigaházat behelyezni (pl. üres éti csiga házak), és akkor kőbúvóhelyek, növények nem is szükségesek.Etetése sem problémás, apró élő és fagyasztott tápokkal (pl. Dapnia, Cyclops, Artemia), granulátumokkal etethető, természetes lelőhelyén lebegő planktonikus táplálékokat fogyaszt.Monogám párválasztó, a pár egy csigaházban él később. A csigaház megtisztogatása, megfelelő helyre tologatása után a csigaházon belül történik az ívás. A szülők őrzik őket, és kikeltük után a friss és táplálékban gazdag vizet továbbra is behajtják mellúszóikkal a csigaházba. A kicsik kb. egyhetes korukban elkezdik jobban bejárni területüket, Rotatoriával, walter- és banánféreggel, Artemiával jól táplálhatóak kezdetben. Ha nem tudnak saját maguknak üres csigaházat keríteni, a szülői házba járnak vissza.