Lamprologus buescheri - Villásfarkú barna karcsúsügér

(Egyéb elnevezései: )
Vissza | Index
Lamprologus buescheri - Villásfarkú barna karcsúsügér
Lamprologus buscheri

Megoszlás: Afrika, Tanganyika-tó; A Tanganyika tó sziklás részein 15-40 méteres mélyen, sziklahasadékokban él. Élőhelyükön a víz gyakran oxigénszegény.

Vízparaméterek: 24-29 °C   7-18 nk°   pH 8-9  

Típus: édesvízi, trópusi

Viselkedés: harcias, területvédő
Táplálkozás: mindenevő

Tartózkodás: középső- és alsó szint
Szaporodás: szájköltő

Testhossz: 6-7 cm  
Halnépesség: 100 literre 1 hím és 5-7 nőstény

Berendezés: korall homokos alzat, elszórt sziklák, csigaházak.

Növények: nincsenek az élőhelyükön, csak algák, de díszítésnek lehet használni Anubias, Aponogeton, Cryptocoryne fajokat

Javasolt társai: Cyphotilapia | Cyprichromis | Julidochromis | Lamprologus |
- A társai közt ne legyen nagy méretkülönbség!

Megjegyzés: Nem kifejezetten agresszív, kisebb akváriumban is gondozható. Nagyobb medencében ügylejünk arra, hogy a nagytermetű, élénk sügérfélék végett félénk, visszahúzódó is lehet.Jelenleg 7 különböző földrajzi változata ismert: Cape Kachese, Chituta/Gombe, Isanga, Chaitika, Moliro, Tembwe II, Kamakonde. A Neolamprologus buescheri teste vékony, hosszúkás, oldalról lapított, a farokúszója villás. A hal alapszíne világosbarna, vagy fehéres, amelyen két vízszintes sötét csík húzódik: az egyik a hátúszó alatt, a másik a test középső részén, a szájától a farokúszó tövéig. A hátúszó alatti sávban 3-4 fehér folt található. A sügér szemét alul és felül sárga csík szegélyezi. Az úszóin apró kék pöttyök találhatóak, amelyek szinte világítanak. Ha több hímet is szeretnénk tartani egy akváriumban, akkor nagy medencére és sok búvóhelyre lesz szükség. A nőstények a hím territóriumán belül foglalnak el saját területet maguknak.A Villásfarkú barna karcsúsügér barlangba ikrázik. A nőstény a kevés számú ikrát a barlang plafonjára rakja. A hím a területet védelmezi, amíg a nőstény az ikrákat a barlangban. Az ikrák kb. 48 óra múlva kelnek ki, és a kishalak a keléstől számítva 8 nap múlva úsznak el. A kikelés után az ivadékok a barlangban maradnak, amelyik kiszökik, azt a nőstény visszaviszi. Az ivadékokat mindkét szülő erősen védelmezi. A kishalak nagyon lassan nőnek, gyakran több generációt is együtt nevelnek a szülők.