Steatocranus tinanti

(Egyéb elnevezései: )
Vissza | Index
Steatocranus tinanti

Megoszlás: Afrika, esőerdő patakok; Kongó vidék, a zuhatag mentén élnek Kinshasa területén, de nagyon valószínű, hogy ezek a halak nem küzdenek egész nap a zuhatag áramában, hanem a legtöbb időt a csendes területeken töltik, a nagy szikláknál, ezért nem kell nekik nagy áramlás, nem szeretik.

Vízparaméterek: 24-28 °C   8-17 nk°   pH 6-8  

Típus: édesvízi, trópusi

Viselkedés: harcias, területvédő
Táplálkozás: mindenevő

Tartózkodás: középső- és alsó szint
Szaporodás: könnyű

Testhossz: 5-7,5 cm  
Halnépesség: 80 literre 1 pár

Berendezés: homokos alzat, elszórt sziklák, barlangok, gyökerek, vasfák.

Növények: Anubias, Aponogeton, Gömbmoha

Javasolt társai: Steatocranus | Teleogramma |
(zuhatag lakó sügérfajok)

Megjegyzés: Diéta: apróra vágott földigiliszták, élő és fagyasztott élelmiszerek, különböző készítmények (apróra vágott kagyló, stb), és egy kis granulátum (pehely vagy pellet). A tinanti híím sokkal hosszabb (7,5 cm) szemben az 5 cm-es nősténnyel, és sokkal nagyobb a feje rajta egy kis púppal. Az alap szín mindkét nemnél bézs-barna-szürke (hangulattól függően) 4-5 sötétebb függőleges sávval. Szaporodási jellemzőik, hogy elfoglalják a helyüket egy barlangban. A nő marad bent, és csak az etetési időben jön elő, a hím pihen a tetőn és ha bármely más hal 30 cm közelbe merészkedik, elzavarja. Az ivadékok fokozatosan hagyják el az otthont, és 4-6 hét után amikor már 3 centisek és elfoglalják a megüresedő zugokat, repedéseket.