Nannostomus unifasciatus - Díszes törpeszájú hal

(Egyéb elnevezései: Egycsíkos törpeszájú hal, Nannostomus beckfordi, N, anomalus, Nannostomus anomalus, Nannostomus aripiragensis, Nannostomus aripirangensis, Nannostomus beckfordi surinami, Nannostomus simplex, , Golden pencilfish, Anomalous pencilfish, Aripiranga pencilfish, Beckfords Pencil Fish, Brown pencilfish, Golden pencilfish, Golden pencilfish, Tiyaya, Gylden prydkarpelaks, Punasuppusuu, Suppusuu, Poissoncrayon, Großer Ziersalmler, LängsbandZiersalmler, Roter Ziersalmler, Drobnoustek beckforda, Torpedinhodoudado, Guldbandstetra)
Vissza | Index
Nannostomus unifasciatus - Díszes törpeszájú hal

Megoszlás: Dél-Amerika; Az Amazonas és Rio Negro vidéke, továbbá Brit-Guayana.

Vízparaméterek: 24-26 °C   4-20 nk°   pH 6-8  

Típus: édesvízi, trópusi

Viselkedés: barátságos
Táplálkozás: mikro-predator

Tartózkodás: minden szint
Szaporodás: nehéz

Testhossz: 6 cm  
Minimum akvárium méret: 80 liter

Berendezés: sötét aljzat, vasfák, gyökerek, ágak.

Növények: Riccia, Lemna, Limnobium, Najas, Gömbmoha, Cryptocoryne ciliata, Ceratophyllum, Microsorum, Taxiphyllum, Anubias

Javasolt társai: Harcsa | Razbóra |

Megjegyzés: Élettartama: 4-8 év. A teste nagyon megnyúlt, oldalt csak kicsit lapos. Sárgásbarna alapon a farkúszót el nem érő, sötét hosszanti csík húzódik, amelyet felül aranyszínű csík kísér. A hím hasoldala fényes aranysárga. A függőleges úszók tövének közepe vöröses. A hím színesebb a nősténynél. A legkülönbözőbb kisebb vizekben található, folyók holtágaiban is, olyan helyeken, ahol növényzettel benőtt helyek és nyílt víz váltakoznak. Hőmérséklet: 22— 25 C°, tenyésztéskor több is lehet.

A sikeres tenyésztéshez sok tapasztalatra van szükség. A faj kevéssé termékeny, már csak azért is, mert nem minden halnak jut pár. Tenyésztőmedenceként 6-8 literes tartályt vegyünk, és töltsük meg kissé savanyított, lehetőleg tőzegen átszűrt vízzel. ivási aljzatként egy tő finoman szárnyalt levelű növényt vagy perlonvattát tegyünk bele. Talajágyra nincsen szükség. ajánlatos azonban ikrarostélyt tenni a fenékre és a medencét sötét alapra rakni. A hím nagyon hevesen kergetődzik. A pár a növényzet sűrűjébe kb. 30-40 ikrát rak, amelyeket a szülők ellen meg kell védelmezni. Az ivadékok 40-80 óra múlva bújnak ki, de fejlődésük egyes esetekben tovább is tarthat. Az ivadékok eleinte nagyon kicsinyek és ezért igen finom eleségre van szükségük. Ennek ellenére gyorsan fejlődnek, és 5-10 nap múlva már Cyclopsok és Artemiák naupliuszait, apró grindálférgeket, s valamivel később már durvább szemű eleséget is esznek. A színezet 3-4 hónap alatt alakul ki, 6-7 hónap múlva az ivadékok már szaporodóképesek. Remekül mutat minden amerikai biotóp medencében. Csak aprószemű eleséget tud elfogyasztani! Micropredator, apró gerincteleneket és egyéb zooplankton jellegű ételeket fogyaszt. Az akváriumban kész elfogadni az apró szárított élelmiszereket is, de biztosítani kell számukra a napi étkezést és a kis élő és fagyasztott ételeket is, mint például a Artemia nauplii, Moina, grindal féreg, stb.