Barbus pentazona - Ötöves szumátrai díszmárna

(Egyéb elnevezései: Systomus pentazona, Barbodes pentazona, Barbus pentazona, Puntius pentazona, Fiveband barb, Fuenfgurtelbarbe, Fünfgürtelbarben, Fembåndsbarbe, Gatunek ryby, Vijfstreepbarbeel, Барбус пятиполосый)
Vissza | Index
Barbus pentazona - Ötöves szumátrai díszmárna

Megoszlás: Ázsia; Szumátra, Borneó, Sarawak állam folyóvizei, de leginkább a Baram folyóban található meg.

Vízparaméterek: 25-30 °C   5-12 nk°   pH 5-7  

Típus: édesvízi, trópusi

Viselkedés: barátságos
Táplálkozás: mindenevő

Tartózkodás: középső szint
Szaporodás: könnyű

Testhossz: 5 cm  
Halnépesség: 100 literre 8-10 hal

Berendezés: sötét bazalt, vagy homokos aljzat, vasfák, mangrove gyökerek, száraz tölgyfa levelek, tebang levelek, platán kéreg, égertoboz. Vizét kezelni kell tőzeggel, használhatunk tőzeggranulátumot, illetve blackwater vízelőkészítőt.

Növények: Riccia, Lemna, Limnobium, Najas, Echinodorus, Vallisneria, Bacopa, Rotala, Cryptocoryne

Javasolt társai: kalászhal | Barbus | dánió | márna | páncélosharcsa |

Megjegyzés: Rajban tartsuk, érdemes minimum 7-8 egyedet beszerezni. Nem kíván túl nagy úszóteret, kedveli ha dúsan növényesítjük medencéjét. Ha még nagyobb biztonságérzetet szeretnék nyújtani nekik, sötét aljzatot és úszónövényeket helyezzünk akváriumukba. Kedvelik a lágy, savas vizet. Akváriumuk vizét kezelhetjük égertobozzal, tőzeggel, de Tebang-leveleket is szórhatunk bele, a sötét vízben otthonosabban érzi magát és egészségesebbek is maradnak. Ágakkal bátran dekoráljunk. Nem kíván nagy áramlást, de a részleges vízcserékre ügyeljünk. Tenyésztése a többi márnához hasonló, a nőstények nagyon erősen beikrásodnak. Élő eleséggel erőre kapott halakat párosával vagy akár csoportban is ívathatjuk. Ikráit szabadon szórja, ívatórács használata javasolt, mert felfalhatják a petéket. 27-28 C-os, lágy és savas vízbe kerüljenek, lehetőleg egy kevés tőzeggel is kezeljük vizüket. Este helyezzük ki a tenyészteni szánt állatokat, és várhatóan már másnap hajnalban ívnak is. A szülőket távolítsuk el mihamarabb a tenyészmedencéből az ívás befejeztével. A kishalak 24-36 óra alatt kikelnek, majd további három-három és fél nap múlva szabadon vadásznak. Infusoria-méretű táplálékkal etessük, amíg el nem tudják fogyasztani a frissen kelt artémiát! Nagyon hasonlít a Systomus hexazonára, azaz a hatsávos díszmárnára, megkülönböztetésük nehéz, pláne, hogy össze is ívhatnak, ezért törekedjünk pontosan meghatározni halainkat, ha szaporítani szeretnénk őket. Magyarországon, sőt szinte egész Európában a Systomus hexazona terjedt el jobbára. A rombuszsávos díszmárnával is összeívhat!