Brachydanio albolineatus - Színjátszó dánió

(Egyéb elnevezései: Brachydanio albolineatus, Branchydanio albolineatus, Danio albolineata, Danio pulcher, Danio stoliczkae, Danio tweedei, Danio tweediei, Nuria albolineata, Gold danio, Golden danio, Pearl danio, Spotted Danio, Tiga macam, Danie duhová, Danio duhové, Dánio moulmeinské, Danio perlové, Blå danio, Hohtoseeprakala, Schillerbärbling, Danio teczowy, Zhemchuzhnyi, Blå Danio, Buncit, Tolu rupa)
Vissza | Index
Brachydanio albolineatus - Színjátszó dánió

Megoszlás: Ázsia; Myanmar, Vietnám, Kambodzsa, Laos, Burma, Szumátra és Thaiföld gyors folyású vizei. Megtalálható többek között a Mekong és Irrawaddy folyásaiban is.

Vízparaméterek: 21-25 °C   5-15 nk°   pH 6-8  

Típus: édesvízi, trópusi

Viselkedés: barátságos
Táplálkozás: mindenevő

Tartózkodás: felső szint, vízfelszín
Szaporodás: könnyű

Testhossz: 5 cm  
Halnépesség: 70 literre 6-8 hal

Berendezés: sötét aljzat, vasfák, gyökerek, ágak.

Növények: Riccia, Lemna, Limnobium, Najas, Echinodorus, Vallisneria, Bacopa, Rotala, Cryptocoryne, Cabomba

Javasolt társai: Pontyfélék | Pontylazacok |

Megjegyzés: Éllettartam: 2-5 év. A szürkészöld alapszínű faj ivarérett példányai színjátszóak. Testük színe a megvilágítástól függ: oldalvilágításnál, főként ívási időszakban, látványos gyöngyházibolya fényben tündökölnek. A test hátulsó részén vékony aranyló vonal húzódik. Az úszók általában áttetsző zöldek, de alapjuk néha vörös vagy sárga árnyalatú lehet. A nőstények teste teltebb.Nagyon hasonló faj a kék dánió (Danio kerri), de megkülönböztethetőek arról, hogy a színjátszó dánió esetén az aranyos sáv egy vastag csíkot jelent a törzsön, míg a kék dánió esetében általában kettő vékonyabb arany csíkról beszélhetünk. Ezen felül a színjátszó dánió színei jóvalta hivalkodóbbak, mint azt a kék dániónál felfedezhetjük. Elfogadják a lemezes eledeleket, teljesen jól beakvarizált halak. Arra érdemes figyelni, hogyha csak és kizárólag szárazzal etetjük őket, színeik megfakulnak, ezért érdemes színtápot használni. De természetesen a legjobb, ha a száraz eledel csak kiegészítő táplálék. Vitalitását és színeit is legjobban akkor őrizzük meg, ha változatos fagyasztott és élő eledeleket etetünk velük, kedvelik a szúnyoglárvát, artémiát, cyclopsot, de a kereskedelemben már számtalan fagyasztott mixet is találhatunk jobbnál jobb eledelekkel halaink számára.Tenyésztése más dániófajokéhoz hasonlatos, már kevésbé gyakorlott díszhaltenyésztőként is sikereket érhetünk el vele. Legjobb eredményt úgy érhetünk el, ha medencéjükbe, amiben ívatni fogjuk őket, lágy és semeleges kémhatású vizet töltünk, 24-25 C-osan. Jobb eredmény eléréséhez csapatosan is ívathatjuk őket. Az ívató medencébe mindenképp helyezzünk ikrarácsot, műfű-talajt vagy nagy adag finom levelű ikráztató növényt, mert a szülők megeszik ikráikat. A halak szabadon szórják az ikrát, nem ragasztják fel külön sehová. Természetesen párban is ikráztatható, de mindenképpen jól tápláljuk őket ívás előtt, lehetőleg élő eledellel. Az ívatómedencében keltsünk áramlást, ami ösztönzőleg hat majd rájuk. Általában kora reggel ívnak. Az ikrák 24-26 óra múltán kelnek ki, majd további pár nap múlva szabadon úsznak. Etetésükre először papucsállatkát használhatunk, de már a frissen kelt sórákkal is megbírkózhatnak.