Brachydanio kerri - Kék dánió

(Egyéb elnevezései: Danio kerri, Kerri danio, bambusz dánió, Blue danio, Danio modré, Dánio modré, Ødanio, Hehkuseeprakala, Kultaseeprakala, Inselbärbling, Kerridanio)
Vissza | Index
Brachydanio kerri - Kék dánió

Megoszlás: Ázsia; A Bengáli-öböl szigeteinek és Thaiföld nyugati partvidékének folyóvizei.

Vízparaméterek: 21-25 °C   5-15 nk°   pH 6-8  

Típus: édesvízi, trópusi

Viselkedés: barátságos
Táplálkozás: mindenevő

Tartózkodás: felső szint, vízfelszín
Szaporodás: könnyű

Testhossz: 5 cm  
Halnépesség: 70 literre 6-8 hal

Berendezés: sötét aljzat, vasfák, gyökerek, ágak.

Növények: Riccia, Lemna, Limnobium, Najas, Echinodorus, Vallisneria, Bacopa, Rotala, Cryptocoryne, Cabomba

Javasolt társai: Pontyfélék | Pontylazacok |

Megjegyzés: Várható életkor 3-5 év. Változatos színű, de általában szürkéskék színjátszó hal. Főként ívás idején, csillogó oldalán átsejlik finom pasztellkék fénye. Sötét közepű, arany karimájú szemétől két, vékony aranyló vonal fut hátra a faroknyél végéig. Úszói általában áttetsző zöldek, de lehetnek sárgás árnyalatúak is. Az ivari különbségek a hím élénkebb színeiben és a nőstény mélyebb testalakjában nyilvánulnak meg.Nem kapható túl gyakran, de szerencsére az utóbbi időben néha felbukkan.

Tartása nem nehezebb, mint mondjuk a színjátszó dánióé. Nagyon hasonló fajok, megkülönböztetésüknél figyeljünk oda. Legbiztosabb beazonosítsi pontjuk, hogy a kék dánió oldalán kettő aranyló csík fut, míg ez a színjátszónál egy vastagabb és élénkebb sávban összpontosul.Ha sötét az aljzat, és esetleg tompított világítást alkalmazunk a szépen növényesített medencénkben, csodás színeket fog mutatni.Rajhal, és remek ugró, medencéjét fedjük. Közepesen áramló, jól szűrt és lehetőleg oxigéndús vízben gondozzuk. Békésen viselkedik más halakkal szemben, ezért egy remek társasági fajt ismerhetünk meg a kék dánióban.Etetésére a száraz tápok is megfelelnek, de egészítsük ki lehetőleg élő és fagyasztott eledelekkel is!

Tenyésztése sem nehezebb lényegesen, mint a hasonló fajoké, lágy és semleges vízbe helyezzük ki a párt vagy csapatot ikrarács fölé. Mindenképpen etetssük jóféle eledellel őket ívás előtt, lehetőleg élővel. Az ikrázás kora reggel, hajnalban történhet, az ikrákat szabadon szórják majd - ha tehetik - fogyasztanak is belőle! Ezt megakadályozandó van szükségünk ikrarács által nyújtott védelemre, sőt, amint tehetjük, a tenyészállatokat is távolítsuk el. Az ivadékok elúszásuk után papucsállatkával, frissen kelt artémiával, rotatóriával remekül nevelhetőek!