Danio choprai - Színpompás dánió

(Egyéb elnevezései: Izzófényű dánió; Danio choprae, Brachydanio choprai, Glowlight Danio,Dánio myanmarské, Rubiiniseeprakala, Rubinbärbling)
Vissza | Index
Danio choprai - Színpompás dánió

Megoszlás: Ázsia; Észak-Burma, Kachin állam, Ayeyarwady-folyórendszer, elsősorban Irrawaddy folyó

Vízparaméterek: 22-28 °C   5-15 nk°   pH 6-8  

Típus: édesvízi, trópusi

Viselkedés: barátságos
Táplálkozás: mindenevő

Tartózkodás: felső szint, vízfelszín
Szaporodás: nehéz

Testhossz: 3-4 cm  
Halnépesség: 50 literre 6-8 hal

Berendezés: sötét bazalt, vagy homokos aljzat, vasfák, mangrove gyökerek, száraz tölgyfa levelek, tebang levelek, platán kéreg, égertoboz. Vizét kezelni kell tőzeggel, használhatunk tőzeggranulátumot, illetve blackwater vízelőkészítőt.

Növények: Riccia, Lemna, Limnobium, Najas, Echinodorus, Vallisneria, Bacopa, Rotala, Cryptocoryne, Cabomba

Javasolt társai: Pontyfélék | Pontylazacok |

Megjegyzés: Kicsi, szokványos dánió formájú hal. Színezete leírhatatlanul szép, narancsvöröses, oldalán piros csíkal, és irizáló zöldes színezettel, valamint kékes csíkokkal, melyek a hastól nyúlnak a hát felé fel. Aránylag kis medence is megfelel tartására, viszont fontos, hogy rajban tartsuk. A vízfelszín közelében úszkál, a háttérnövényzet, sötét aljzat, és esetleg égertobozzal kezelt víz iszonyúan szép színeket ad neki. Ha nem tartjuk rajban, csipkelődik! Remek ugrók, fedjük le medencéjüket. Sajnos az importhalak körében nagy lehet az elhullási arány, ezért kezdetben az ilyen és hasonló halakkal ebből a szempontból csalódás is érhet minket, viszont tartás nem nehéz. Próbálkozzunk hazai tenyésztőtől beszerezni. Dominanciai rendszerben élő halak, amelyet a hímek osztanak be egymás közt.

Csak az elmúlt években kezdett ismertebbé válni a faj, de mint sok már színes trópusi faj, ez is egy csapásra a haltartók kedvence lett. Egy kicsit nagyobbacska nano akvárium is már otthonos lehet neki, és hasonló halakkal társíthatjuk. Etetésre nem kényes, elfogadja a legtöbbféle haltápot is!Kedveli a vízmozgást, szívesen lubickol a szűrő áramlatában. Alapvetően lágy-vizes hal, de a csapvíz keménységét (15, vagy akár közel 20 Nk) is jól viseli, egyenesen akváriumi halnak teremtetett!

Tartása nem nehéz, ezért bátran próbálkozhatunk vele. Viszont!Tenyésztésében már akadhatnak bukkanók, ugyanis nehezebben tenyészthető, mint a szokásos, klasszikus dániófajok. Kis akváriumban, szigorúan lágy vízbe tegyük ki őket ikrarács fölé. Lehet párban vagy csapatban is próbálkozni, a csapat lehet hogy szerencsésebb. Nem biztos, hogy le is ívnak, ilyenkor vízcserékkel segítsünk nekik, vagy helyezzük vissza őket a tartómedencébe, és egy kicsit várjunk, mielőtt újra próbálkozunk. Változatos és jó minőségű élő és fagyasztott tápokat kapjanak tenyésztés előtt. A kis halak csak apró eleséggel, pl. papucsállattal nevelhetőek fel. Ha elértek egy bizonyos kort, már nem jelent problémát felnevelésük sem. Mi sem szemet gyönyörködtetőbb, mint egy akár 100-as egyedszám feletti choprai raj!