Ambastaia sidthimunki - Törpe díszcsík

(Egyéb elnevezései: Botia sidthimunki, Chained loach, Dwarf botia, Dwarf clawn loach, Dwarf loach, Ladderback loach, Pygmy loach, Skunk loach, Dvargsmerling, Kääpiönuoliainen, Schachbrettschmerle, Zwergschmerle, Bocja karlowata, Dvärgbotia)
Vissza | Index
Ambastaia sidthimunki - Törpe díszcsík

Megoszlás: Ázsia; Thaiföld folyói. Agyagos talajú patakokban fordul elő; a gyűjtők adatai szerint a patakok egyes évszakokban a magukkal hurcolt agyagtól teljesen eliszaposodnak.

Vízparaméterek: 25-28 °C   5-25 nk°   pH 6-8  

Típus: édesvízi, trópusi

Viselkedés: barátságos
Táplálkozás: mindenevő

Tartózkodás: középső- és alsó szint

Testhossz: 6,5 cm  
Halnépesség: 60 literre 4-6 hal

Berendezés: homokos aljzat, vasfák, gyökerek, ágak, barlangok, búvóhelyek.

Növények: Riccia, Lemna, Limnobium, Najas, Echinodorus, Vallisneria, Bacopa, Rotala, Cryptocoryne, Cabomba

Javasolt társai: Pontyfélék | Pontylazacok |

Megjegyzés: A halvány, fémes aranyszínű hal felső oldalán sötét, láncszemszerű mintázat húzódik; a kifejlett példányok mintázata lenyúlhat a testoldalra. A láncminta alsó része az orrtól a farokúszóig húzódó sötét vonalat alkot. A hasoldal fehéres aranyszínű. Az úszók, beleértve a farokúszót is, színtelenek. A mutatós, viszonylag élénk, nappal is mozgékony hal szívesen pihen vízinövények levelein. Apró élő- és szárazeleséget fogyaszt a fenékről és vízinövények leveleiről is. A többi Yasuhikotakia faj példányai egymás között is békések és ártalmatlanok. Ez a hal gyakran pihen hasúszóin ülve.