Elassoma everglade - Fekete törpesügér

(Egyéb elnevezései: Törpe sügér, Everglades törpesügér, Elassoma evergladi, Everglades pygmy sunfish, Everglades dværgsolfisk, Schwarzbarsch, Schwarzer Zwergbarsch, Zwergbarsch, Okonczyk moczarowy, Chernyi okunekelassoma, Dvärgabborre)
Vissza | Index
Elassoma everglade - Fekete törpesügér

Megoszlás: Közép-Amerika; Georgia, Florida mocsaras őserdeiben, az úgynevezett Evergladesben fordul elő.

Vízparaméterek: 15-23 °C   8-12 nk°   pH 7-8  

Típus: édesvízi, hidegvízi

Viselkedés: barátságos
Táplálkozás: ragadozó

Tartózkodás: minden szint
Szaporodás: könnyű

Testhossz: 3-4 cm  
Halnépesség: 40 literre 1 hím és 2 nőstény

Berendezés: homokos aljzat, vasfák, gyökerek, ágak, barlangok, búvóhelyek.

Növények: Microsorum, Taxiphyllum, Anubias, Cryptocoryne

Javasolt társai: Elassoma |
Ne tartsuk más halakkal.

Megjegyzés: A hím színe párzási időben fekete; a nőstény teste magasabb. Növényekkel sűrűn telepített akvárium. Élettartam: 5-8 év Az összes sügérféléhez hasonlóan ez a faj is az élőeleséget részesíti előnyben, amelynek méretükhöz illően kellően finomnak kell lennie. A legjobb a Cyclops és a Daphnia. Száraz eleséget ritkán fogad el. Viszonylag nyújtott, oldalt lapított testű. Mindegyik úszó legyezőszerűen szépen lekerekedik. A száj nagyon kicsiny, s egy kissé fölfelé álló. A faj 3 cm hosszúra nő. Az ívási időn kívül mindkét ivar barnás alapszínű, sötétebb foltokkal és keresztsávokkal. ívási időben és izgalmi állapotban a hím kékesfeketére színeződik. Testén és úszóin sötétebb sávok és fényes foltok jelennek meg. A nőstény egyszerűbb színezetéről és kerek hasvonaláról ismerhető fel. Ez az apró sügér igénytelensége miatt kedvelt akváriumi hal. Kis medencével (40 l) is megelégszik, nagyobb akváriumban azonban jobban érvényesül, sokkal élénkebb és érdekesebb. Különösen akkor tapasztalható ez, ha több párt együttesen tartunk. A hímek ártalmatlan viadalokat folytatnak le, miközben úszóikkal imponáló mozdulatokat végeznek. Kedvelik a sok és finoman szabdalt levelű növényzetet, ahol bőven találnak maguknak rejtekhelyeket, de az ezek előtti szabad víztérben is szívesen tartózkodnak. Jó közérzetükhöz nem igényelnek magas hőmérsékletet, tartásukhoz tökéletesen megfelelő 15— 23 C° közti hőmérséklet, de elviselik a 10 °C-ot is.

A tenyésztés akkor is lehetséges, ha több párt tartunk együtt. Az ikrákat tetszetős nászjáték után egyszerűen a növények közé szórják. Egy ívás 40-50 ikrát eredményezhet. Ivadékaikat nem gondozzák ugyan, de a szülők az ikrákat nem, az ivadékokat csak elvétve falják fel. Az ivadékok 15-25 C°-os hőmérsékleten 2-6 nap múlva bújnak ki. Ezt követően 1-2 napig még vékony fonalak alakjában az üvegtáblákon és növényeken függenek. Utána már szabadon úszkálnak, de szívesen rejtőznek el a talaj közelében. Az első táplálkozási naptól kezdődően igen finom élőeleségre van szükségük, s bőséges etetés esetében meglehetősen gyors növésűek. Az ivari különbség már 10-12 hét múlva felismerhető, 3- 4 hónappal később pedig már szaporodóképes felnövekedett nemzedék. Dús növényzetű, nagy medencékben az öregek mellett sok ivadék nevelkedhet.