HÜLLŐK

Madagaszkári nappaligekkó (Phelsuma madagascariensis) - 20cm
Törpe gekkó (Tropicolotes nattereri) - 5cm
Kék bambusz nappaligekkó (Phelsuma klemmeri) - 9cm
Fekete csíkos nappaligekkó (Phelsuma nigristriata) -11cm
Kék farkú nappaligekkó (Phelsuma cepediana) - 15cm
Díszes nappaligekkó (Phelsuma nigristriata) - 13cm
Szakállas agáma (Pogona minor) - 40-50cm

 


Madagaszkári nappaligekkó
(Phelsuma madagascariensis)

 

Törpe gekkó (Tropicolotes nattereri)

 

Ez az izmos testű üde lombzöld nappaligekkó, kb 20 cm hosszú. Ujjhegyei tapadóléces korongban végződnek, ezért a sima falakon és a terrárium üvegfalán is ügyesen mozog. Nappal aktív, de csendes életet él. Eredeti élőhelye Madagaszkár délnyugati része.

90x40x60 cm-es terráriumban tarthatunk egy párt, esőerdei berendezéssel: tőzeg talajjal, bambusznádakkal és erős faágakkal. Növényeket is ültethetünk, mint például a Sansevieria (anyósnyelv) fajok. Biztosítsunk számára sok búvóhelyet és mászófelületet. A terrárium hőmérséklete nappal legyen 26-30, este pedig 22-24 °C. A páratartalom átlagosan 70-80%. Az élőhelyén csaknem mindennapos az eső, emiatt naponta érdemes permetezni a terráriumba, valamint egy nagyobb itatótálat is el kell helyezni. Fontos, hogy UV-B fényt kapjon, pl tegyünk egy 15 Wattos Repti glo 5.0 izzót a terrárium tetejére. Fűtéshez használhatunk 50 W infra lámpát, mert szereti ha felülről süt a meleg. Este ha nincs 24 fok a lakásban, akkor egy fűtőkövet, vagy fűtőlapot is betehetünk neki.

 

A törpe gekkó testhossza csupán 5 cm. Nappali életmódot folytat, élelmét a melegen tűző napfényben nyüzsgő ízeltlábúak közül válogatja. A laza homokon könnyen utoléri a fürge rovarokat. Szeret hegyet mászni, napozni, és néha elrejtőzni. Életfeltétele a száraz meleg. Esők után iszik, hogy pótolja a nedvességet. Napszálltakor a kövek repedései közé furakodva alussza át az éjszakát.

45 literes nyitott tetejű terráriumban tarthatunk több egyedet együtt (az üvegen nem tud kimászni, mert karmos lábai vannak). A berendezés sivatagi: homokos talaj és élő pozsgás növények (nem szúrós kaktusz). Kell egy 26W repti glo 10.0 hüllős izzó és egy 50W-os infra lámpa. Hőmérséklet: nappal 28 °C, a napozó kövön 35 °C, éjszaka 24 °C körül. Az állat tűréshatára 20-40 °C közt van.

Napi egyszer permetezzünk vizet egy adott területre, de ne túl sokat. Itatónak használhatunk egy kólásüveg kupakot, vagy egy sekély tálat, melybe naponta friss vizet öntünk.

 

Hetente 2-3 alkalommal szívesen fogyaszt tücsköt, sáskát, lisztkukacot, kis csótányt vagy viaszmoly lárvát. Elsősorban rovarevő, de mivel édesszájú, szívesen elfogja a gyümölcsjoghurtot, vagy a mézzel összekevert banánt is. Ebből ne sokat adjunk, max heti egyszer, nehogy elhízzon. A táplálékát minden esetben vitaminporozni kell.

Fogságban könnyen és jól szaporítható. A párzási időszak októbertől november végéig tart. Érdemes a hímet különrakni a nőstényektől egy időre előtte, majd a párzási időszakban újra összerakni. Párzás után a nőstényt jobban etessük. A tojásait párosával, általában valamilyen szilárd felületre ragasztja fel. Egy évben többször is rak tojásokat. A tojások a terráriumban is kikelnek, de rakhatjuk keltetőbe is. 26-28 °C-on és 70-80 % páratartalom mellett kb 2 hónap alatt kelnek ki a kicsik. Ha a keltetési hőmérséklet 28 °C felett van akkor több him kel ki átlagosan. A kis gekkókat agresszivitásuk miatt érdemes külön-külön nevelni. Kikelésükkor 6-7 cm-esek. Felnevelésük könnyű, apró rovareleséggel. Másfél éves korukban vállnak ivaréretté.

 

Kínáljuk apró rovarokkal: 2 mm-es fiatal tücskökkel, csótánnyal, röpképtelen muslincával, 5mm-es lisztkukaccal, és vitaminporozzuk az ételt. A fekete tücsköt néha a nőstények nem eszik meg a keményebb kitinpáncélja miatt, de a barnát igen.

Ha nagyon kevés hím van a populáción belül, akkor a faj túlélése érdekében a nőstényeknél előfordulhat a parthenogenesis jelensége, vagyis a hímmel sosem találkozott nőstény szűznemzése. A szűznemzés (parthenogenesis) egy érdekes genetikai dolog, ami biztosítja az élőlény szaporodását, a hím párzása nélkül, de ha sok generáción keresztül nem történik hímmel párzás, akkor életképtelen, terméketlen utódokat fog a nőstény produkálni. Vagyis: előbb-utóbb kell egy hímmel párosodnia a nősténynek, mert "elfogy" a faj.

A fiatal törpe gekkóknak még napos tücsköt nem lehet adni, mert nincs akkora szájuk, de az 1mm-es röpképtelen muslincákat, vagy az ugróvillásokat meg tudják enni, tehát ezzel fel lehet nevelni őket.

 

   

Kék bambusz nappaligekkó
(Phelsuma klemmeri)

 

Fekete csíkos nappaligekkó
(Phelsuma nigristriata)

 
Élőhely: Északnyugat-Madagaszkár. Nappali életmódot folytatnak. Párban élnek, területvédők.
Méret: 9 cm. A hímek nagyobbak a nőstényeknél.
Terrárium: 40x45x60cm egy párnak. A talaj tőzeg és homok keveréke, vagy fakéreg, vagy agyag granulátum. Helyezzünk a terráriumba trópusi növényeket. Epifitákat, futónövényeket. Mászásra alkalmas bambuszbototokat. Hőmérséklet 25-28 °C. Páratartalom: 60-80%. Lámpa 13 W Repty glo 5.0 izzó. Táplálék: Tücsök, viaszmoly, gyümölcsdesszert. + kiegészítő vitamin por.
  Élőhely: Sziget Mayotte, Comore-szigetek.
Mérete: 11cm
Terrárium: egy pár részére 45 x 45 x 55 cm.
Páratartalom: 80% tegyünk be egy vizes edényt is és naponta többször permetezzünk vizet a növényekre..
Hőmérséklet: 28 °C.
Lámpa: Repti glo 5.0
Vitaminpor: Sera Reptimineral C
Etetés tücsök, stb, mint a többi gekkónak.
     
 

 

   

Kék farkú nappaligekkó
(Phelsuma cepediana)

 

Díszes nappaligekkó
(Phelsuma ornata)

 

Mauriciusz szigetén őshonos, nappali tevékenységet folytató állat. Hossza: 15cm. Élőhelyén bokrokon, kókusz pálmákon, banán és papaya fákon figyelhetőek meg, párás környezetben. A hímek kékes-zöld testén vörös foltok vannak, a nőstények barnásak.

60x45x60cm terrárium elegendő 1 pár számára. Viszont ha a hím veri a nőstényt, akkor el kell különíteni őket. Fontos, hogy a terrárium jól szellőzzön, mert a 60-80%-os páratartalom miatt bepenészedhet. Hőmérséklet 24-29 ° C. Lámpa: 13 W Repty glo 5.0 izzó.

Fogságban tücskökkel, viasz mollyal, legyekkel és vad befogott rovarokkal etethetjük. Szeretik nyalogatni a lágy, édes gyümölcsöket, a pollent és a nektárt, mint általában a Phelsumák. Mézzel összekevert banánt is adhatunk nekik + kiegészítő vitamin és ásványi anyag (pl Sera reptimineral C).

A nőstények védett helyre rakják tojásaikat, mint sok más Phelsuma ők is odaragasztják a megfelelőnek tűnő felülethez. 28 ° C-os hőmérsékleten, 40-45 nap alatt kelnek ki a kis gekkók, melyek nem nagyobbak 4cm-nél.

 

Ez a faj lakja a legmelegebb és legszárazabb területeket a tengerparti régióban a kókusz ültetvényeknél Mauritiuszon. Az Indiai-óceán közelében Madagaszkáron, a lombhullató fák, cserjék, és sziklás területein él. Mérete: 13 cm.

Terrárium: egy párnak 45 x 45 x 55 cm, bamubusz ágakkal.
Szereti a sanseveriát. Talajként megfelel a tőzeg vagy virágföld.
Az idális hőmérséklet: 25-28°C, páratartalom 60%.
Ő kevesebb páratartalommal is beéri, mint a többi pelsuma.
Neki is kell (repti glo 5.0) UV-s napozó lámpa, stb, mint a többinek.

Mint sok más Pelsuma faj, ő is mindenevő, nappal a fákon és a leveleken ugrál.

Tápláléka: Tücsök, sáska, legyek, muslinca, bébi tápszerek, mézes banán, túlérett gyümölcsök, vitaminporral beszórva.

Mindegyik (Phelsuma) nappaligekkó így mászik a falon. és a fény felé, az ablakhoz mennek, ha kiengedjük őket:

     

Szakállas agáma
(Pogona minor)

   

 

Nagyon szociális, kézbe vehető hüllő. Ausztrália, sivatagos területein és füves pusztáin él, teste ingatásával és lábkörzésekkel kommunikál. Mérete: 40-50 cm Élettartama: 10 év. Fiatalnak kb 70 literes, kifejlettnek min 120x60x60 terráriumra van szüksége.
Gyorsan növekszik:
- 6 hetesen 16 cm
- 3 hónaposan 28 cm
- 5 hónaposan 40 cm
Berendezés:
homok, mészkövek, farönk, mopani fa, búvóhelyek. Ha még fiatal, tegyünk egy papírt, kartont, vagy érdes járólapot alá, hogy ne egyen homokot! A terrárium leghűvösebb pontja nappal 28-29 °C. A napozó lámpa alatt 35-40 °C. Lámpái napi 10-12 órán át világítsanak (50W infra + Repti glo 10.0 izzó) . Fontos az éjszakai lehűlés, akár 18°C-ra is. Fürdetés: heti 2-3 x állig érő langyos vízben.

   
     
   
     

Mindenevő hüllő. Javasolt étrend: 80% tücsök, 20% egyéb. Fiatal korban több állati fehérjét eszik, de növényi eleséget kínáljuk minden nap, még ha azt meg sem eszi egy darabig! Előbb-utóbb megfogja.
Rovareleségek:
tücsök, szöcske, sáska, pók, lisztbogár, gyászbogár, pincebogár, moly, viaszmoly hernyó, lisztkukac, földigiliszta, svábbogár, csiga. Ételeit vitaminporozzuk, multivitaminnal heti 2x, kalciummal naponta. Csak napközben, melegben etessük.
Zöldek:
lucerna, gyermekláncfű, ruccola, madársaláta, tök, zöldbab, brokkoli, lóhere levele, sütőtök, paradicsom, paprika, petrezselyem, vékonyra szelt répa, zeller, tyúkhúr, vékonyra szelt cukkini és uborka, kevés spenót, kevés saláta.
Gyümölcsök: banán, cseresznye, meggy, alma, körte, barack, dinnye, eper, málna, kivi, narancs, mandarin, papaya, mangó, szilva, egres.
Virágok: akácfavirág, tök virága, lóhere virága, tyúkhúr, pitypang.

   
     
< Vissza