« Kétéltűek

Terrárium kiválasztása békáknak

Ideális esetben a terrárium attól függ, hogyan viselkednek a békák a természetes élőhelyükön. Négy típusú szabványos tartály a különféle békák tartásához:

Terrárium
Akvárium
Akvaterrárium
Arborétum
Ez a legegyszerűbb beállítás varangyok, vagy nyílméregbékák részére. Talaj: aprított fakéreg, kókuszrost, tőzeg és moha, vagy agyag granulátum. Teljesen vízi békák, pl karmosbéka, vagy törpe karmosbéka számára nem kell száraz kimászó rész, ők csak levegőt venni jönnek fel és néha kifekszenek a víz tetejére. Felig víz, félig szárazföld beállítás tejbékának, vagy keleti tűzhasú unkának. Ők tudnak úszni és kimennek a szárazra is. A fán élő békák ösztöneinek jobban megfelelnek a magas tartályok.

 

Béka betegségek

Megelőzése: Bár lehet, hogy nem is gondolnánk, a békák különösen tiszta lények, ezért fontos, hogy tisztán tartsuk a terráriumukat (ne szaporodjanak el baktériumok és gombák). Általában nagyon szívós teremtmények, de ha egyszer elkapnak valamit, nehéz gyógyítani őket. Vásárláskor a betegség jelei lehetnek: rendellenes csontozat, vagy alakváltozás, alultápláltság, párás, zavaros szem fertőzés. Ha ilyet látunk, inkább ne vegyük meg. Igyekezzünk őket a lehető leggyorsabban szállítani, mert nagyon pánikba tudnak esni. Első nap hagyjuk a békákat csak az új házukban, mert rémültek, és alkalmazkodniuk kell az új környezethez. A terrárium teteje legyen jól szellőző, és kerüljük a zsúfoltságot, mert egyes békák megeszik a más fajokat, sőt néha a saját fajon belül a kisebb példányokat is. Egyes példányok rendkívül törékenyek, és gyakori problémák adódnak a durva bánásmódból. Pl amikor megpróbáljuk kivenni, elugranak és összetörik magukat. Továbbá, egyes fajok nem bírják elviselni a sót (emberi kéz) a bőrükön, ezért kezelésük előtt, húzzunk kesztyűt. A békák nem isznak vizet, hanem elnyelik azt a bőrükön keresztül, ezért fontos, hogy a bőrük ne sérüljön. A por vitamin-és ásványianyag-kiegészítők megakadályozzák a vitaminhiányt.

Kezelése: Ha a béka megsérült, jód (pl Betadine), vagy (3 százalékos) hidrogén-peroxid oldatot, lehet alkalmazni egy kis ecsettel. A leghírhedtebb béka betegség a vörös láb. Ennek oka az Aeromonas hydrophyla parazita. Különösen a has alsó része és a combok lesznek vörösek (nem tévesztendő össze a természetes színezőanyagokkal néhány béka fajnál). Ha ilyet észlelünk, tartsuk az érintett állatot egy hihetetlenül tiszta tartályban néhány napig. Korai szakaszában fürdessük a békát egy Sulfamethiazine fürdőben (15 ml minden 10 liter vízhez) naponta 2 hétig, vagy 2%-os réz-szulfát-vagy kálium-permanganát az ugyanerre az időszakra. Ha nem mutat javulást az első hét után, akkor kezeljük tetraciklin antibiotikummal (ezért forduljunk állatorvoshoz). A gombás fertőzéseknél (vörös gyulladáson alapuló fehér szövet) merítsük az állatot egy 2%-os malachitzöld oldaltba, vagy mercurochrome 5 percig, és ezt ismételjük 24 óra múlva. Tavaszi Betegség: Bacterium ranicida által okozott halálos betegség, ami egyes fajok párzási időszakában fordul elő. A tünetek közé tartozik a folyamatos ásítozás, levertség és a bőr elszíneződése (kísérletezni antibiotikumokkal érdemes), ehhez forduljon állatorvoshoz.

Eladó terráriumok