« Kétéltűek

Bordás gőte (Pleurodeles waltl)

Az Ibériai bordás gőte vagy spanyol bordás gőte (Pleurodeles waltl), a középső és déli Ibériai-félszigeten és Marokkóban őshonos. Ismert az éles bordáiról, melyek szúrnak az oldalánál, emiatt nevezik éles-bordás gőtének is. Annak ellenére, hogy tud járni a földön, ritkán hagyja el a vizet. A mútban, tavakban, ciszternákban, és kutakban volt gyakori Portugáliában és Spanyolországban.

Elülső lábain négy, a hátulsókon öt ujja van. Lapos fej és hosszú, oldalról lapított farok jellemzi, ami körülbelül a test hosszának a fele. A hím karcsúbb és kisebb, mint a nőstény. A hím hátán a bőrtaraj fejlettebb. A hím kloákája gömbszerűen duzzadt, a nőstényé kúposan emelkedik ki.

Méret: a természetben 30 cm körüli, fogságban ritkán több mint 20 cm. 6-8 hónaposan válik ivaréretté, és maximum 20 évig él.

Elhelyezés: minimum 100 literes akvárium, nagy kövekkel, kimászó lehetőséggel, sűrűn beültetve vízinövényekkel, minimum 6-8 óra megvilágítással. A hűvös, nyugodt és mély vizeket kedveli, ahol rovarokkal, férgekkel és ebihalakkal táplálkozhat.

Ideális hőmérséklet:
20-22° C. Nyáron is tartsuk a vizet 25 °C alatt.

Etetés az akváriumban: artemia sórák, vizibolha, tubifex, szúnyoglárva, csontkukac, kisebb földigiliszta, apró csigák, rákfélék, apró halak, ebihalak. A fiatal egyedet napi 2x kell etetni, a kifejletteket elég 2-3 naponta egyszert.

Vedlés:

Szaporodás: A nőstény 5 hónapig képes megtartani az élő spermát a kloákájban. A faj fejlődése lassú, így az egyedfejlődés minden fontos szakaszában meg lehet igyelni: petesejt, embriók, lárvák. A nőstény egy-egy alkalommal akár 600 petét rak. A megtermékenyítést megelőző játék néha nagyon hasonlít a valódi párzáshoz.