« Kétéltűek

Pálma béka - Fa béka - Amerikai zöld levelibéka - Green Treefrog - (Hyla cinerea)

Előfordul az Egyesült Államok délkeleti részén, Virginia, Florida, Texas, Maryland, Delaware, és a South Carolina tengerparti területeinél. Megtalálható a növényzet körül, szinte bármilyen édesvízi pocsolyában, mocsárban, patakban, vagy út menti árokban. Néha kilóg a sós vízi helyszínekre is.

Teste sárgás oliva, lime zöld árnyalatú, melynek sötétsége változhat a világítás és a hőmérséklet függvényében. Nagy szín változásra képes, a külső hőmérséklet illetve a stressz, vagy a szexuális izgalom hatására. Nyugvó állapotban nem mindig, de gyakran szürke. Egy krémszínű oldalsó sáv húzódik a szemük alatt, a felső ajaktól az ágyékig, és lehet, hogy vannak kis arany vagy fehér foltok a bőrön. A has színe halvány sárgásfehér.


Szívesen él bőséges úszó növényzet és fűves területek közelében, de a növényeken jól álcázó zöld bőre nyilvánvalóvá válik amikor mászni indul az üveg tolóajtókon a társasházaknál és a strandok házain éjjel, ahol a tornácra különböző rovarok vonzódnak a fényekhez. Nagy lábujj párnáival rá tud tapadni mindenre. A vizes és félig vízes élőhelyeken a sások növényzetén, a nádon vagy a fákon kiválóan mászik, de a függőleges üvegfalon, vagy a téglán is. Tapadókorongjaival megragadja a felületeket, mint a gumi darts. Felemelkedését megkönnyíti a négy lábujja. A hosszú hátsó lábai pedig bizonyságot adnak jó ugró képességéről. Nagyot ugrik, de hajlamos néha csak odasétálni a zsákmányhoz a helyszínen. Előnyben részesíti a nagy, zamatos legyeket.

Tud úszni, annak ellenére, hogy szinte nincs hártya az elülső lábujjai közt.

Évente egyszer szaporodik, a párzási szezonban, március és szeptember között, vagy áprilistól augusztusig. Tenyésztésben ismert, hogy erősen befolyásolja őket a nappalok hossza, a hőmérséklet és a csapadék.

A nőstény mérete mintegy 6 centis. A hím valamivel kisebb.

Áprilisban a hím elkezdi hívni a nőstényt (egy ének zsák segítségével, a torka alján). Az 1 másodperces időközönkénti hívása hasonlítható egy távoli kolomphoz. Ezután szorosan megragadja a nőstényt, hogy a kloáka nyílások közel legyenek egymáshoz és megtermékenyíti. A nőstény 400-600db tojást rak az úszó növényzetre, melyből 40-100db ebihal kel ki a sekély vízben.


Terráriumi tartása: Népszerű háziállat, mert kis mérete és szép megjelenése mellett, igénytelen feltételek mellett is lehet vigyázni rá.
Ellentétben sok kétéltűvel, neki nincs szüksége a mesterséges fűtésre (20-25 °C). Szüksége van egy legalább 40x40x60cm magas terráriumra. Mivel fán él, a magasság sokkal fontosabb, mint a szélesség. Elhejezhetjük az abkakhoz közel is, de ne tegyük ki közvetlen napsütésnek, melegnek. Mivel ezek a békák éjszakai állatok, nem fontos nekik a speciális (repti glo 5.0) UV-s izzó. Talajnak többféle variácó lehetséges, pl kereskedelmi aprított fakéreg, kókuszrost, tőzeg és arra moha, vagy agyaggolyó. Biztosítani kell egy lapos vizestálat, mászófákat és műnövényt, vagy élő növényeket (pl ficus pumila, bromélia). Ha a növényeknek nincs elég fény, tegyünk föléjük 6500K kompakt izzót. A tálba töltsünk 1-2 cm vizet, amit naponta cserélünk (az 1 napos állott víz mindig sokkal biztonságosabb, mint a friss klóros csapvíz, mert a klórtól meg is halhat). Adhatunk neki ioncserélt vizet is. 2-3 naponta kínálhatjuk szúnyoggal, apró rovarokkal (pl. barna tücskök, vagy viaszmoly). Szórjuk be az élelmiszerüket kalcium-és multi-vitamin kiegészítő porral (pl sera reptimineral C), 2-3-szor egy héten.

 

Guzmán bromélia

A növényt óvjuk a közvetlen napsütéstől, világos szűrt fényt igényel. 22-25°C-os hőmérsékleten tartsuk. Gyakori szellőztetést igényel (egy kis 12Voltos PC ventillátort tehetünk a terrárium tetejére, amit egy telefontöltöről, vagy egy 3Voltos adapterről működtethetünk, hogy lassan forogjon). Reggelente permetezzük lágy ioncserélt vízzel, ozmo vízzel, esővízzel, vagy 1-2 napos állott csapvízze. A központi levélrócsában mindig legyen friss víz. Alulról 1-2 hetente öntözzük (3 hetente egy fele tápoldatos vízzel), majd fél óra múlva öntsük ki alóla a felesleges vizet, nehogy elrothadjon a gyökere. A túlzott páratartalom levélfoltosodást okozhat, az erős napsugárzás vagy a vashiány pedig levélszáradást. 3 éves élettartama során egyszer virágzik, ha elvirágzott, ültessük nagyobb cserépbe és várjuk, meg amíg a kis sarjak a növény tövénél elérik a 15-20 cm-es nagyságot, ekkor vágjuk le egy éles késsel az anyatőről, és ültessük el savanyú virágföldbe, egy új cserépbe. A mag fényen csírázik, ezért földdel ne takarjuk!

A békákat nem kell fogdosni, mert a zsíros, sós kezünk árt a bőrének. A békák nem isznak, hanem a bőrükön keresztül veszik fel a vizet. Ha meg akarjuk fogni, vegyünk fel egy tiszta, lágy vízzel lemosott kesztyűt. Egész jó időjósok, ha jön az esős idő, a hím elkezd brekegni, néha már az előző napon.

 

Három másik hasonló béka


Hyla squirella

Hyla gratiosa

Hyla arboria

A squirella gyorsan változtatja a színét és nem csíkos az oldala. A gratiosa pedig sokkal kövérebb, és nagyon durva a bőre.
Ezeket a békákat néha összetévesztik egymással, és nem csupán az emberek, hanem maguk a békák is, más szóval alkalmanként kereszteződnek.

Hyla arboria szintén fa béka, de neki sötétebb csík fut, a szemén át. Mérete 4-5 centis. Őshonos: Albánia, Örményország, Ausztria, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Belgium, Bosznia és Hercegovina, Bulgária, Horvátország, a Cseh Köztársaság, Dánia, Franciaország, Grúzia, Németország, Görögország, Magyarország, Izrael (megtalálható a Ayalon Valley), Olaszország, Liechtenstein, Litvánia , Luxemburg, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Moldova, Montenegró, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Románia, az Orosz Föderáció, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Svédország, Svájc, Törökország, Ukrajna, Egyesült Királyság, Lettország. Megtalálható: a mocsarak, nedves rétek, nádasok, parkok, kertek, szőlőskertek, gyümölcsösök, patakok, nedves vagy száraz erdők területein, viszont hajlamosak elkerülni sötét vagy vastag erdőket. Képesek elviselni bizonyos időszakokra szárazságot, ezért néha száraz élkőhelyeken is lehet találkozni velük.

 


Élőhely kiválasztása, betegségek