« Nano halak

Sundadanio axelrodi

neon-blue rasbora

Őshonos a Nagy Szunda-szigetek a Borneó és Szumátra, valamint a Riau-szigetcsoport és Bangka sziget keleti partjainál, élő fekete vízfolyásokban és medencékben, ősi erdős tőzeges lápokban, ahol a víz festett barna, nagyon savas (pH 4,0) víz, és a fák lombkoronái miatt gyengén megvilágított, sűrű növényzet van.

Ez létezik számos színes formában. pl. 'red', 'green' or 'blue'. "vörös", "zöld" vagy "kék".
Nem javasoljuk a különböző színűek keverését, mert szükségtelen hibridizáció előfordulhat.


axelrodi "kék"


axelrodi "zöld"

Hosszú távú ellátásra egy 30 literes vagy annál nagyobb akvárium előnyös neki.
Ennél a fajnál tényleg meg kell tartani egy csoportra legalább 20-30 egyedet.A tisztességes számok fenntartása nem csak azért szükségesek, hogy a halak kevésbé legyenek idegesek, hanem így a hímek is legjobb színben jelennek meg, és néhány érdekes viselkedést lehet látni, ahogy versenyeznek a nőstények figyelméért.

Legjobb egy növényekkel sűrűn beültetett tartály. A hozzáadott néhány úszó növények és uszadék gyökérből vagy ágazatokból szórt fény jut az a tartályra, ezt nagyra értékelik, ez nekik természetes érzés. Szűrés nem kell különösen erős.
A biotóp-stílusú beállítás is egy érdekes projekt. A puha, homokos aljzat talán a legjobb választás, amelyhez hozzá lehet adni egy pár uszadék gyökeret és ágat és elhelyezni oly módon, hogy sok árnyékos hely keletkezzen. Ha nem találja uszadékban a kívánt formát, a bükk vagy tölgy biztonságosan alkalmazható, csak alaposan meg kell szárítani és megszabadítani a kéregtől. Kiegészítésként a szárított avar, a bükk, tölgy levelei alkalmasak, ezek tovább hangsúlyozzák a természetes érzést és magával hozza a hal növekedését, mert a baktérium telepek miatt bomlás következik be. Ezeknek az apró lényeknek másodlagos táplálékforrás a tanninok és más vegyi anyagoknak a korhadó levele. Úgy gondolják, hogy ez előnyös a Blackwater halfajoknak, mint ez is...
A levelek maradhatnak a tartályban, hogy lebontódjanak teljesen, vagy ki is lehet cserélni néhány hetente.
Engedjük, hogy a fa és a víz foltos legyen. Egy kis zsák tőzeg et is hozzá kell adni, vagy a tartály szélére lógatni, szimulációképpen, hogy fekete legyen a víz. Alternatívaként szerezzen néhány valódi tőzeg rostot és egyszerűen dobjon egy marékkal a tartályba.
Ez lesüllyednek az aljára pár nap mulva mikor telítődik vízzel. Meglehetősen rossz fényviszonyokat kell használni, hogy szimulálják a feltételeket a halaknak, hogy táplálkozzanak úgy, mint a természetben. Lehet hozzá valamilyen vízi növényt tenni, ami képes túlélni ilyen körülmények közt, mint a Microsorum Pteropus, Taxiphyllum Barbieri vagy Cryptocoryne ek, és néhány szál hínár lenne igazán hasznos.
Ne feledje, hogy ez a hal egy biológiailag éretlen tartályban lehet érzékeny, így rendszeres, kevés, 10% vagy annál kevesebb vízcsere ajánlott, a stressz minimalizálása érdekében.

Család: Pontyfélék
Hőmérséklet: 23 - 26 ° C
Víz paraméterek: Szigorúan megköveteli savas tartományt pH: 4,0-6,5.

Feltehetően tápláléka kis vízi rákok, férgek, rovarlárvák és más zooplankton jellegű élelmiszerek. Ez lehet egy kicsit válogatós az akváriumban, és nem fogad el szárított élelmiszert, bár néhány esetben tanulnak idővel. Mindenesetre fel kell ajánlani a rendszeres étkezésként a kis élő vagy fagyasztott kaját, mint Artemia nauplii, Daphnia, grindal, mikro-és vágott bloodworm, a fejlődés és az ideális szín és kondició érdekében. Az újonnan behozott példányok gyakran rossz állapotban vannak, és nehéz lehet a nagyokat az akvárium életre szoktatni. A kis élő ételek mellett ezért ajánlott a száraz és fagyasztott termékek bevezetése is.
Nagyon békés, de nem tesz ideális közösséget más halakkal, a kis mérete miatt és meglehetősen félénk természete miatt.
Nem a legjobb, ha egyedül tartják, hasonló méretű fajokkal lehet tartani akik élvezik a vizet hasonló körülmények között, például:

  • Boraras
  • Eirmotus
  • Trigonostigma
  • Nannostomus anduzei
  • N. mortenthaleri
  • Paracheirodon simulans
  • Hyphessobrycon amandae
  • Lepidarchus


Ilyen sötét vizű akvárium kell neki is, mint ez (tőzeges, uszadékos, kevés fénnyel) ebben érzi jól magát.