« Nano halak

BORARAS FAJOK

Ezek a miniatűr halak legjobban a saját fajukon belül tarthatók. Lehet tartani őket Microdevario, Sundadanio, Danionella, Eirmotus, Trigonostigma, törpe Corydoras és a kis Loricariids például Otocinclus, és kis békés törperazbórák vagy dániók mellett, de nagyobb halak társaságában (pl kalászhalak) a legtöbb időt bújkálva fogják tölteni, mert menekülnek az agresszívabb cimborák elöl.

A különböző Boraras fajok elfogadják egymást rajtársnak. Társas akváriumban nem szoktak szaporodni. Szeretnek áramlásban úszni, de szükségük van csöndes, sűrűn növényesített védett helyekre. Mivel társas, rajban úszó halak, érdemes tartani egy csoportban legalább 8-10 példányt. A tisztességes szám nem csak azért kell, hogy a halak kevésbé legyenek idegesek, hanem mert így a hímek megjeleníthetik a legjobb színeiket (és néhány érdekes viselkedést), mivel ők versengenek a nőstények figyelméért.

Élőhely: meleg, 25-27° C -os mocsaras területek.
A B. micros és a B. urophtalmoides Thaiföldön él mocsarakban és lápokban (az urophtalmoides rizsföldeken is).
A B. brigittae, a B. maculatus és a B. merah tisztább, lassú folyású folyókban, tőzeges vizű mocsári erdők félszigetén él, Malajzia, Szingapúr és Indonézia területén.

Berendezés: Javai moha (Vesicularia sp.), Indiai páfrány (Ceratopteris sp.) és békalencse (Lemna sp.) és egyéb finom levelű vízi növények. Alkalmanként egy darab vasfa, hogy segítsen az akváriumvizet világos tea színben tartani. Illetve vizüket kezelhetjük égertobozzal, Tebang-levéllel akár, jótékony hatással lesz rájuk. Ha így a vizet picit sötétítjük, és sötét tónusú az aljzat is, akkor jó eséllyel bátrabbak lesznek és színeiket jobban mutatják majd. Fontos a heti 30% vízcsere és ajánlott a tőzegen átszűrt víz.

Etetés: Morzsolt lemezes, vagy por állagú ivadékhaltápok. Élő és fagyasztott eleség: Dapnia, Cyclops, Artemia, walterféreg, banánféreg, valamint kisebb, vékonyabb grindálok.

A Boraras fajok szorosabban kapcsolódnak egymáshoz, mint a razbóra fajok. Kevin Conway vezető szakértő az első ember aki megnézte a teljes csontvázát mind az öt fajnak és szintén elsőként javasolta a hipotézist, hogyan kapcsolódnak egymáshoz.
A B. maculatus, B. brigittae és B. Merah voltak szoros kapcsolatban egymással. A B. micros vagy B. urophthalmoides kevésbé.

Boraras fajok a maláj szigetvilág (B. brigittae , B. maculatus és B. Merah) általában egy karcsúbb, inkább hosszúkás testű, ami különbözik a Indochina zömökebb (B. mikró , B. urophthalmoides, B. naevus), fajoktól, ez segítséget nyújthat, ha megpróbálod azonosítani őket.

Minden boraras lágy-savas vízben él, de az urophthalmoides tartható középkemény csapvízben is.
Könnyen ikrázásra bírhatók, de az ivadékokat nehéz felnevelni mivel rendkívül kicsik.Boraras urophthalmoides - Sparrow rasbora

Tudományos név: Boraras urophthalmoides, Kottelat, 1991. (régen urophthalma néven futott). A többi törperazbóránál szélesebb testalkatú faj. Közönséges név: Sparrow rasbora. Maximális méret: 1,6 cm. Megoszlás és élőhely: Thaiföld, Kambodzsa és Vietnám. Lápok és mocsarak bőséges vízi növényzettel. Szín: Aranysárga, egy sötét zöldeskék irrizáló csíkkal oldalán. A testen kisebb sötét foltok az anális részen és farokúszón. A háti szélen a sötét csík ki van emelve intenzív sárgával. A dorsalis és anális úszók a férfiaknál világos pirosas-narancssárga színűek. Egész olcsó és sokkal elterjedtebb mint a többi. Tartható középkemény 10-15 NK°, semleges közeli 6-8 pH-jú csapvízben, sőt szaporodik is benne, ezért kezdőknek ajánlott. Tökéletes társítás garnélákhoz.

 

 

Boraras brigittae - Mosquito vagy Chilli rasbora

Tudományos név: Boraras brigittae (Vogt, 1978). Közönséges név: Mosquito vagy Chilli rasbora. Maximális méret: 1,8 cm. Megoszlás és élőhely: indonéz (dél-keleti Borneo, Kalimantan Tengah és Kalimantan Selatan). Fekete vizekben tőzeges mocsári erdőkben. Szín: Általánosan vöröses sötét csík a test mentén és kisebb sötét foltok az anális részen és a farokúszónál. Háti szélén sötét csík hangsúlyozza az intenzív piros sávot.


A dorsalis és anális részen sötét jelölés van a nősténynél, és élénkvörös a hímnél. Tenyésztési feltétel, hogy a hímek intenzív vörös jelöléseket mutassanak a medencénél és a farokúszónál.

A jó kondícióban lévő, ivarérett halak alapszíne élénkvörös, a nőstényé valamivel tompább. A stresszes vagy rossz vízparaméterek mellett tartott halak viszont halvány rózsaszínesek.

Lágy-savas vizet igényelnek (5-7 NK° és pH: 5-8).

A tenyésztéshez pH 7,2-7,4 szükséges, és DH körülbelül 6.

 

 

 

 

Boraras maculatus vagy maculata - Törpe razbóraTudományos név: Boraras maculatus (Duncker, 1904). Közönséges név: törpe vagy törpe razbóra. Maximális méret: 2,2cm Megoszlás és élőhely: Malajzia, Indonézia (Szumátra) és a Délkelet-Thaiföld. Fekete vizek tőzeg mocsári erdőkben.

Szín: Teljes test színe barack színű. Nagy sötét folt van az oldalán és a kisebb sötét foltok az anális részen, valamint a farokúszón. A dorsalis és anális sötét jelölések a férfiaknál intenzív vörösek. A hím pirosabb, a nőstény sápadtabb színű. A Maculatus 0-7 NK° lágy és pH: 5-7 savas vízet igényel.

 

 

Boraras merah - Főnix razbóra (phoenix rasbora)

Tudományos név: Boraras Merah, Kottelat 1991 Maximális méret: 1,7 cm Megoszlás és élőhely: Indonézia (Délnyugat-Borneó, Kalimantan Barat és Kalimantan Tengah). A fekete vizeket lakja a tőzeges mocsári erdőkben. Szín: sötét rózsaszínes alapszínű (a brigittae-nél halványabb). A teste közepén egy tojásdad (ovális) sötét folt látható, ezt körbeöleli egy vöröses, irizáló sáv ami megszakításokkal a faroknyélig húzódik. Kisebb sötét foltok az anális részen és a farokúszón. A dorsalis és anális rész intenzív vörös a férfiaknál. A hímek egész élénkek. Ő lágy vizes hal (5-7 NK° lágy és pH: 5-7). Megjegyzés: B. Merah gyakori a kereskedelmi, de általában kínált B. brigittae. Mindkettő piros testű, de a B. Merahnak megszakított csík van az oldalán.
Boraras micros - háromfoltos törperzbóra


 

Tudományos név: Boraras micros, Kottelat és Vidthayanon, 1993.,
Megoszlás és élőhely: A kicsi és félénk micros őshonosnak tekinthető két különböző mocsárban. A Mekong-medence északkeleti részén Thaiföldön - Udon Thani és Nongkhai tartományban. Mocsarak és tiszta tavak lakója. Viszonylag mélyre is lemerül, de sekély övezetekben, valamint az elöntött területeken és az ártéri tavakban is megtalálható. Szín: Általánosan olíva barna. A foltok mintája hasonló a Boraras maculatushoz, de a teste ennek sokkal kisebb. Ennél is megtalálható a sötét pigmentáció a dorsalis és anális úszóknál, mint a többi leírt fajnál. Megjegyzés: A legkisebb és legújabban leírt faj, amelynek egy nagyon kicsi természetes eloszlása ismert, a két Thaiföldi mocsárban, a B. micros úgy tűnik, hogy ritkán érhető el a kereskedelmben. Főleg, amikor eladásra kínálják, a B. micros-t, ezen a néven B. micros red-et árulnak. B. microst arról lehet megkülönböztetni, hogy teljesen hiányzik a vörös és a sötét pigmentáció.


Maximális méret: 1,3cm
Hőmérséklet: 25-27° C, pH: 6,0-7,0, Keménység: 36-179 ppm, vagy 2-10 dKH
Szűrés nem kell erős, mert a lassú vizeket kedveli, és küzdeni fog a gyors áramlatokkal szemben.

Az élő eleséges etetés leginkább a tenyésztés előtti 1-2 héten fontos, hogy jó kondícióba kerüljenek. Kis medencébe párban vagy csapatban tegyük ki, amit lágy és savas vízzel töltöttünk fel, valamint jávai mohával alaposan kibéleltünk. Az ikráikat a növénybe helyezik. Ikrarablók, ívás után a szülőket célszerű kiemelni. Valamennyit várhatunk, ha a csapat egyes tagjainak ívás elhúzódna, ha sok mohát teszünk akváriumukba, akkor a peték is jobban el tudnak rejtőzni benne. Egy kis szivacsszűrőt helyezhetünk be. A kishalak elúszás után etethetőek, folyékony ivadéktápokkal, papucsállatkával. Később átálthatunk walter- és banánféreg, valamint frissen keltetett Artemia etetésére.

 

 

Boraras micros red - Boraras naevus


Tudományos név: Boraras micros red - Boraras naevus, Conway & Kottelat, 2011.
Maximális méret: 1,5 - 2 cm
Thaiföldön csak a déli félszigeten ismert a típussorozat. Mocsári mintegy 83 km-re északra Surat Thani városától, Surat Thani tartományban. Rögzített további telephelyei, az alsó Tapi folyó vízelvezetőjében a Thai-öböl lejtőn a Maláj-félszigeten.
A sekély tiszta vizeket lakja a mocsarakban és a lápokban, de hajlamos inkább azokon a területeken megmaradni, ahol sok elsüllyedt növényzet nő vastagon. Rizsföldeken is. Hőmérséklet: 24-28 ° C, pH: Enyhén savas semleges tartományban 6,0-7,0 ., Keménység: 18-179 ppm.

Összes többi tagja a Boraras nemzetségnek könnyen felismerhető az oldalsó csíkról, mely lehet szilárd (B. brigittae) vagy szaggatott (B.merah). Viszont ez pöttyös, ezért úgy túnik, hogy a legszorosabban kapcsolódik a B. maculatushoz és a B. microshoz. Azonban itt a hím anyajegye (a tintafolt a test oldalán) sokkal nagyobb, mint a nőstényé. A másik két fajnál viszont ez hasonló méretű, mindkét nemnél. Tehát az az egyedülálló sajátossága van ennek a fajnak, hogy a férfiaknál az elülső sötét folt, minden szárnyon észrevehetően nagyobb, mint a nőknél.

Az érett nőstények észrevehetően gömbölyűbb hasúak, gyakran egy kicsit nagyobbak és halványabb színűek, mint a hímek.
Ha jó állapotban vannak a hímek és nőstények egyaránt, akkor viszonylag kisszámú tojások lesznek naponta. Egy jól felszerelt, érett akváriumban az is lehetséges, hogy kis számú ivadékok is elkezdenek megjelenni emberi beavatkozás nélkül.
Szaporításhoz a víznek pH 5,0-6,5-nek, a hőmérsékletnak a 27-28 fokosnak kell lennie. Tisztességes méretű Jávai moha vagy más finom levelű növény is kell, mely kitölti a rendelkezésre álló tér felét. Szűrésnek pedig egy levegő-meghajtású szivacs szűrő.