« Nano halak

Sokcsíkú csigasügér - Neolamprologus multifasciatus (brevis)

Nagyon jól tűrik a zsúfoltságot, egy egész kolóniát kell tartani belőlük, a számukra berendezett saját akváriumban, vagy olyan halakkal tartsuk, amelyek nem ragadozók. Ellenkező esetben drága hal étel válhat belőlük. Külső zargatások esetén a csigaházakba bújnak.

A nagy felfelé fordult száj jelzi, hogy ragadozóval van dolgunk. Az élő szúnyog lárvákat képesek felfalni percek alatt, és az az élő és fagyasztott sós rákot, az élő és fagyasztott Daphnia-t és az apróra vágott csirkehúst is. Figyelembe véve az étel mennyiségét, amellyel képesek megbirkózni, nagyon kapzsik.

Képzelj el egy halat, ami 4,5 cm és egy százszor nagyobb dologra is rátámad, mint saját maga (az ujjadra is). Nem nyűgös evők, de általában nem szeretik a lemezes és granulált tápokat.

Erős szűrésre és oxigéndús vízre van szükségük.

Csapatban élnek, a vízfenék közelében. Aljzatnak homok, dekorációnak üres 3-4 cm átmérőjű csigaházak kellenek. A csigaházak mellé ásnak egy krátert, majd a hímek és a nőstények védik ezt a területet.

Két fajta van a kereskedelmben - a sokcsíkú napfoltos és a "standard" csigasügér:

  • A "sokcsíkú napfoltos" egy barnás-lila színű hal, egy fényes arany folt van mindkét oldalán a mellső uszonyok mögött. Stressz időszakban a világos barna csíkok eltűnnek az oldaláról.  • A "standard" valójában "Kigoma" Tanzániából való, barnás testű és 9 csík van az oldalán.


Tudományos név: Neolamprologus multifasciatus (Boulenger; 1906)
Magyar név: Sokcsíkú csigasügér
Csoport: Sügérek
Származás: Afrika; A Tanganyika-tó déli része. Olyan zónák, ahol bőségesen vannak üres csigaházak.

Medence: Minimum 40 literes;
Halnépesség: 40 literre 10-12 hal

Ivari különbségek: Nincs látható különbség a hímek és a nőstények között.
Szaporítás: Könnyű, de nem szapora.
Testhossz: hím 3 cm, és a nőstények 5 cm.
Várható életkor: 5-8 év
A feltételek, amelyek mellett ezeket a sügéreket tartják a következők: hőmérséklet 27 ° C ; Ph 8 és teljes keménység 10 ° DH.