« Nano halak

Smaragd törpe razbóra / Microrasbora erythromicron / Danio erythromicron


Az erythromicron egy apró kis hal, kifejlett korában alig 3cm. Szép és érdekes viselkedésű, rózsaszínes-narancssárga hal, akár 15db kék sávval az oldalán. Bár a fajt 1918-ban írták le, de még ma sem számít közönséges halnak. A mikrorazbóra nemzettség változik, rájöttek, hogy szorosabban kapcsolódik daniókhoz, mint a razbórákhoz. Van egy fekete folt a farokúszó alján. A Hímek uszonya vöröses-narancs, míg a nőstényeké világosabb, kevésbé színes. A boldog, jól gondozott halnak izzó és fényes uszonyai vannak.

A Lake Inle egy szerény méretű tó, a legszélesebb pontja mintegy 14 mérföld hosszú és 6 mérföld széles. Ez egy körülbelül 3000 méteres hegyi tó, népszerű idegenforgalmi helyszín, melynek a víze még ma is szennyezetlen.

Egy 40 literes tartály tökéletes egy kis tucat hal számára. Csábító lehet, hogy további kis halak is legyenek mellette, de próbáld meg elkerülni ezt. Ezek a kis fickók nagyon jól érzik magukat, és talán még ívnak is az akváriumban. Ha más hal is van mellettük, akkor valószínűleg soha nem látod az ívást.

Víz paraméterek: pH 7,2 - 7,4, közepesen kemény víz (150 ppm és 300 ppm teljes keménység). Adhatunk néhány dolomitot, vagy zúzott korallt a kavicsos talajhoz, fenntartani ezeket a víz paramétereket.
Kedvelik a hűvösebb vizet, 22-25 fok tökéletes, az átlagos otthoni hőmérséklet megfelelő, nincs szükség külön fűtésre.

Mivel a tó Inle annyira tiszta, ebből következik, hogy szükséges gyakori vízcserét tartani (szerves szennyező anyagok minimálisak).
Az erythromicron-ok, értékelik az erősen növényesített akváriumot.

Étel: újonnan kikelt sós rák, Grindal férgek vagy egyéb apró élő ételek. Imádják szúnyog lárvákat is. Fagyasztva: szárított bloodworms, Cyclops, és apró ivadékhalaknak való élelmiszerek.

Szaporítás: Ha szeretnéd emelni a kicsik mennyiségét, külön ívási tartály szükséges. Használhatsz egy 10 literes akváiumot és egy-két jól kondicionált párt (élő étellel etetve). Az érett hímeknek intenzív a színúk, a nőstények dundik. Tedd őket bele, és helyezd a tartályt úgy, hogy kapjon közvetetten reggeli fényt, ez segítheti az ívást. Adj hozzá egy csomó Jávai mohát, és ellenőrizd a tojásokat minden nap. A tojások körülbelül 1 milliméter méretűek. Tedd át a mohát egy másik tartályba. Aztán cseréld ki a párt. Megteheted ezt minden nap körülbelül egy hétig, utána a felnőtteket vissza kell tenni a fő akvárimba. Adj lassan egy légpumpát, hogy bugyborékoljon a levegő a keltető akváriumban, de ne legyen benne szűrő legalább az első pár hétben. 3 nap míg az ikrák kikelnek 22 fokon. Ne türelmetlenkedj, vár még pár napot az etetéssel. A Jávai moha segít megtisztítani a vizet, és fedezetet nyújt. Ez egy hatalmas felület, tele mikrofaunával, melyről az ivadékok legelnek egész nap. Elérhető táplálék nekik később a Cyclops és a por élelmiszerek. Pl Sera Vipan Baby, vagy folyékony élelmiszerek. Ha mesterséges élelmiszert adsz, tegyél bele egy-két csigát, akik megeszik a lehullott darabokat, hogy a tartály tiszta maradjon. Vízcseréhez használd a felnőtt tartály vizét. Etesd a kis halakat frissen kikelt sórákkal, mert az kicsi és tápláló. Három hét után tegyél egy érett szivacs szűrőt a tartályba. Körülbelül 1 hónap, vagy 6 hét mulva helyezheted át őket a nagyobb akváriumba.