« Nano halak

Dario Dario törpesügér - Scarlet badis

Család: Badidae

Megjegyzés: A legkisebb ismert percoid halfaj, jó választás sűrűn ültetett "nano" akváriumokba, igényli a gyakori részleges vízcserét, megköveteli az élő ételeket, a szűrés és a világítási nem kell hogy túl erős legyen.

Előfordulás: a Brahamaputra folyóban a Nyugat-bengáli és Assam államokban, Indiában.Általában él sekély, tiszta víz patakok homokos / kavicsos aljzat és sűrű vízi növényzet (növényfajok: Hygrophilia, Limnophila, Ottelia, Rotala és Vallisneria ).

Méret: Nőstény 2 cm, a hím 1.3 cm

Különbségek: A nőstények kisebbek, unalmasabb mintázattal (nem rendelkeznek semmilyen piros vagy kék elszíneződéssel a lágyéknál) és lerövidült, kerekebb testük van. A hímeknél kialakulhat hosszabb hasúszó ahogy ivarérett lesz.

Víz paraméterek:
Hőmérséklet: 18 - 26 ° C
PH: 6,5-8,5
Keménység: 3-15 °GH

Akvárium: Szükséges a sok rejtekhely, virágcserepek, fa, kövek, gyökerek, csövek, stb. A számos rejtekhely biztonságérzetet ad nekik és ez szükséges a természetes viselkedésükhöz. Értékelik a halványan megvilágított akváriumot, a puha homokot , bár a jó minőségű sóder is elfogadható. Alacsony fényhez ideális növényfajok közé tartoznak a Cryptocoryne nemzetségek, továbbá lehet termeszteni dekorációnak Microsorum, Anubias vagy Taxiphyllum fajokat is. Ez utóbbi különösen hasznos. A faágak, az úszó növények és az avar természetesebb hatást kelt.

Kompatibilitás: Nem társas hal és a rivális hímek is nagyon agresszívak egymás felé, különösen a kisebb tartályokban. Egy pár, vagy egy hím és több nőstény elhelyezhető egy 45 cm x 25 cm alap méretű akváriumban.Tágasabb környezetben egy csoport is elfér egymás mellett, feltéve hogy van hely minden hímnek egy saját területe, ehhez szükséges kis barlangokat elhelyezni.Nyugodt, nyílt tengeri pontyfélék mint Microdevario vagy kisebb Rasbora faj jó választás melléjük. A Red Cherry méretű garnélákat megölik.
Lehet tartani együtt Otocinclus - Törpeszívóharcsákkal. Nem foglalkoznak egymással.

Tenyésztés: Nem túl nehéz. Néhány ivadék túlélheti a felnőtté válást. Állítsa be a víz paramétereit a fent javasolt értékekre, a halakat etesse élő és fagyasztott élelmiszerekkel és az ívás nem jelenthet túl sok problémát.A hőmérséklet 24-26 fok közt javasolt.A hímek testén a mintázat színe fokozódik. Az udvarlás napokig tarthat, atojások szétszóródnak az alsó szilárd felületre, vagy egy növény levelére. Szükség van ázalag-típusú étrendre, Artemia.