« Nano halak

Endler Guppy

Endlereinket elég tág vízparaméter határok között tarthatjuk. A vízhőmérséklet lehet 21-28 °C akváriumban. A legtöbb ivadék 26-27 °C között születik, de a legideálisabb tartási hőmérséklet 24-27 °C között van. 24 °C alatt a szaporodásuk erősen lelassul, de hosszabb életük lesz, 28 °C felett gyorsan nőnek de élettartamuk jelentősen lerövidül. A víz kémhatás 6.5-9.0 pH között és a keménység lágy-kemény (4-30 nk) tartományban megfelelő számukra.

Átlagos csapvízben tarthatók.

Ajánlott minimum 20 literes akváriumban tartani, de kerüljük el a felesleges zsúfoltságot, egy-egy felnőtt példányra számoljunk legalább 4 liter vízzel. A víz legyen alacsony nitráttartalmú, kellően oxigéndús és jól szűrt. Szeretik a sűrű növényzetet, ez ideális az ivadékok felnevelkedésére is.


A hímek színesek, a nőstények szürkés-ezüstösek.

Tenyésztésükhöz 15-20 literes akvárium legyen. Egy akváriumba 1-2 nőstényt és 2-3 hímet tegyünk. A nőstények átlagosan 23-24 naponta ellenek, egy kifejlett egyed, korától függően néhány darabtól egészen 40 feletti ivadékszámot hozhat világra. A vemhességi idő kitolódhat akár egy-másfél hónapra is. A nőstényeket, testméretüktől és tartási körülményeiktől függően 4-6 hónapos koruk után javasolt tenyésztésbe fogni. A nőstény hasa hatalmas és szögletessé válik szülés előtt, kissé idegesen úszkál majd elbújik. Az ellés néhány perctől több óráig is tarthat. A nőstényeket külön ellető medencébe, szülőketrecbe rakni nem szükséges, a legtöbb esetben csak stresszt és koraszülést okoz. Egy kisebb vízcsere, hőmérséklet emelés jótékony hatással van az ellésre.

Néhány napos kortól adhatunk grindált, esetleg aprószemű haltápot, de a fő eleségük a sórák legyen. Egy hetes kortól ugyanazt az étrendet már fogyasztják amit szüleik. A hímek a törzsre jellemző mintázattól függően 3-5 hetes korban már kiszínesednek, a nőstények színe nagyjából azonos marad.