« Nano halak

Törpe gömbhal - Carinotetraodon travancoricus

A törpe gömbhal kicsi, társas, édesvizi hal


Személyiség:

  Törpe gömbhal egy nagyon érdekes, intelligens és aktív hal. Nagyon figyelmes, észrevesz mindent az akváriumon kívül. Idõvel megismerik a tulajdonost is. Amint megyünk be a szobába, odaúsznak és bámulnak ránk a nagy szemeikkel. Ott maradnak egy helyben és figyelik, hogy mit csinálunk. Az egyik módja annak, hogy abbahagyják a bámulást, az etetés. Ha félnek, begörbítik a farok uszonyukat.

Származás: Ázsia, India (Kerala)

Testhossz: 2.5cm

Család / Osztály / Nemzetség / Faj: Tetraodontidae / Tetraodontiformes / Actinopterygii /Carinotetraodon / travancoricus

Víz paraméterek:

 • Hõmérséklet: 22-28 °C
 • pH: 7-8
 • Keménység: 10-20 NK°

Akvárium:

  Kell minimum 2-3 liter / hal, különben az agresszívak lesznek egymással, ha szûken vannak. Adjunk több barlangot nekik, hogy elrejtõzhessenek amikor fenyegetve érzik maguka és sok növény szükséges. Egy másik fontos, hogy érdekes élõhelyük legyen, mert ha unatkoznak, fel-le úsznak.
Étel:
  Az élõ ételeket szeretik levadászni. Artémia só rák, élõ csigák, garnéla, szunyoglárva. (Max. 9 napot bírnak ki kaja nélkül)
  A domináns hím eszik elõször, majd a többiek követik a példát.
Ivari különbségek:

  A felnõtt hímeknek egy barna függõleges vonal fut végig az alsó hasukon. Udvarlás alatt, ez sötétebb lesz. Egyes hímeknek "ráncok" vannak a szemük mögött.

Társítás:

  Lehet tartani együtt Otocinclus - Törpeszívóharcsákkal. Nem foglalkoznak egymással.