« Rákok

Amano garnéla

Amano Shrimp - Caridina japonica, vagy Caridina multidentata

Az Amano garnéla Ázsiából származik, Japánból, lassú folyású, vagy állóvizekből és mocsarakból a Yamato folyó térségéből. Nagyon népszerű a holland típusú akváriumok készítői és az akvakertészek körében. A garnéla nevét, a népszerű japán akvarista Takashi Amano után kapta, aki előszeretettel használta ezt a garnélát a növényes akváriumaiban, mivel rendkívül jó algaevők. Az Amano garnélák teste világosbarna, átlátszó. Testük oldalsó részén, több sorban, vöröses-barnás pöttyök találhatóak. A farkukon kettő, vagy több fehér és fekete folt található. A magas nitrátszintre és a nehézfémekre érzékenyek. A nőstényeknek az oldalukon lévő pöttyök inkább szaggatott vonalra emlékeztetnek, míg a hímeknél ezek jól elkülönülnek.

Amano garnéla


Hőmérséklet: 20-28 °C
pH: 6,5-7,8
Keménység: 5-20 nk

Méret: 4-5 cm
Viselkedés: Békés, külön a számukra berendezett akváriumban tartsuk őket.
Várható életkor: 3-4 év


Sajnos a legtöbb amatőr aki megszerzi az Amano garnélát, csodálkozik, hogy nem lehet nevelni édesvízben és csodálkoznak, hogy a terhes nőstényeknek a sok tojásból soha nem lesznek babáik. A legtöbben azt gondolják, hogy ezek kizárólag algaevők és nincs szükségük egyéb élelmiszerre. Gyakorlatilag minden Amano garnéla vadon befogott. Halálesetet okozhat az akklimatizáció hiánya és a hiányos takarmányozás. Sok stresszen megy keresztül a szállítás során a világban, ezért ne lepődj meg, ha ez a garnéla meghal röviddel az akváriumba telepítés után.

Táplálás: Spenót, cukkini, alga ostya, borsó, uborka, garnéla pellet-, hal-pelyhek, tubifex, spirulina alga tabletta. Etetés naponta egyszer. Az evést a rák befejezi 2-3 órán belül. A víz szennyezésének elkerülése miatt, nem jó ha túl hosszú ideig van a táplálék a vízben.

Szaporításhoz az Amano garnéla igényli a sós vizet (brakkvizet), kb 6 hónapos korában képes a tojástermelésre, a lárvák nagyon kényesek és speciális ellátást igényelnek. Nehéz feladat a tenyésztése, határozottan nagy eredmény, ha sikerül! A felnőtteket minimum 40 literes tartályban szivacs szűrővel kell tartani. Ideális ha a pH-érték közel semleges, a hőmérséklet 24 fok. A nőstény rengeteg petét hordoz, amelyeknek át kell még alakulniuk kikelés után, tehát nem a nagyok kicsinyített másai. Ezek a kis lárvák néhány nap alatt elpusztulnak az édesvízben. Brakkvízben gyengéd levegőztetés mellett, a lárvák körülbelül 20 nap alatt kelnek ki, de a túl magas hőmérséklet lassíthatja a fejlődést.