« Garnélák

Sepregető/legyező garnéla

Bamboo Shrimp - Atyopsis moluccensis

Egyéb elnevezései: Bamboo shrimp, Singapore shrimp, magyarul pedig sepregető vagy legyező garnélának nevezik. Az Atyopsis moluccensis szintén elég elterjedt a hazai kereskedésekben, így könnyen beszerezhető. Alapvetően barna színű, oldalán csíkokkal, a hátán pedig egy világos csík húzódik végig. Ez a faj nagyon látványos, hiszen nincsenek ollói, mivel azok látványos legyezőkké módosultak az evolúció révén, így nagyon különleges táplálkozási módja is, hiszen ezekkel a legyezőkkel szűri ki a táplálékot. Emiatt rendkívül hasznos állat az akváriumban, hiszen folyamatosan szűri, tisztítja a vizet.

Ahogy leeszi az algákat a növényekről, "felsepri" a lehulló haltápot, és szűri a vizet. Nagy mérete miatt bátran ajánlható halak közé is. És békés mivolta miatt kisebb garnélákkal is társítható. Szeret az áramlásban állni kinyitott legyezőkkel, melyekkel kiszűri az eleséget magának.

Nagy termetű: kb. 8-12 centiméter.

Különleges tulajdonsága, hogy színét bizonyos mértékben a környezetéhez képest változtatni tudja. A domináns hím például vörössé válik, azonban amikor elveszíti pozícióját, visszaváltozik barnává és a nőstények talán a változó színekkel jelzik, hogy készen állnak a párzásra.

Kb 5 évig él.

Beszerezhetőség elég könnyű. Gyakori a kisállat-kereskedésekben.

Nem teljes mértékben szaporodnak édesvízben, úgy mint az Amano garnélák sem. Szüksége van sós vízre a lárva szakaszában, annak érdekében, hogy sikeresen alakuljon ki a keltetés.

Én nagyon javaslom, hogy legyen egy darab fa, kő, vagy hasonló hogy a garnéla néha kiülhessen. Ha látod hogy a garnéla szitál az akvárium alján, akkor azt jelzi hogy nem megfelelő az etetése.

Feltétlenül egy nagy méretű "központi" akváriumba kell tenni, érdemes hogy a látogatók is szemügyre vehessék.
Rendkívül félénk lehet, ha kényelmetlenül érzi magát, vagy egészségtelen.

 

Törpe legyező garnéla


Micratya poeyi - Caribbean Dwarf Filter Shrimp


Hőmérséklet: 22°C-27°C
Mérete: 5cm

nagyon apró, mikroszkópikus élőlényeket/táplálékot szűr ki magának a vízből, lemezes/granulált eleségek stb. Vízből szűri ki magának az apró lebegő táplálékot, valamint a talajról, növényekről az algát, lehullott eledelt.
Szaporodáshoz sós víz (tengervíz) szükséges.