« Garnélák

Malaya garnéla

Caridina sp. 'Malaya'

Malajziából származik. Úgy vezették be az észak-amerikai amatőrök 2007 végén, és lassan elterjedt. Ez egy szokatlan garnéla tenyésztésben, valamint a megjelenében. Német amatőrök voltak az első tenényésztők, ezért több év telt el, mire Észak-Amerikában is bevezették. Az amatőrök a világában, hamarosan egy jól ismert és elterjedt faj lett.

Víz paraméterek

A Malaya garnéla meleg trópusi régióban él, ezért a hőmérséklet 24-29 C fok. A pH lúgos tartományú 7,8-8,0. A jó tiszta víz nagyon fontos. A szennyezett víz minden bizonnyal problémákat okozhat.

Tenyésztés

A legérdekesebb dolog a Malaya garnéla tenyésztése. Ellentétben a legtöbb rák a hobbival, a Malaya garnéla apró lárvákat termel, és nem miniatűr garnélarákat. A lárvák lassan fejlődnek miniatűr garnélarává. Nem igényel enyhén sós vízet a lárvaszakasz.

Míg terhes, a női Malaya garnéla körülbelül 50 tojást tart, amely átlag feletti a legtöbb hobbi garnélarákkal szemben. Körülbelül 15 nap alatt kelnek ki a tojásokból a lárvák. Néhány nap múlva a lárvákból egy miniatűr felnőtt lesz.

A legtöbb más fajok garnéla, mint a Red Cherry garnéla, Crystal Red Garnélarák és még sokan mások közvetlenül a tojásból kelnek ki, mint miniatűr felnőtt.


Hím
A nőstények könnyen azonosíthatók, mivel azok nagyobbak, mint a hímek, sokkal sötétebb színük, és van egy ív a hasuk alatt. Az alábbi fotón látható, hogy a hím kisebb, nagyon kevés színe és a hasa alatt nincs semmi.
   

Nőstény

A nőstény Malaya garnéla sokkal sötétebb és teljes színezetű. Ez sokkal nagyobb, mint a férfi, és nagyon könnyű megkülönböztetni, különösen, ha terhes.
Fehér vonalak futnak le a hátán.
A női Malaya garnéla is sokkal szélesebb és kövér testű.

 

A Malaya garnéla lehet több színben kezdve arany, barna, kék, piros és zöld. Ezt a rákot néha tévesen a Caridina Babaulti-nak nevezik, annak a ténynek köszönhetően, hogy a különböző színekben van.

Táplálás

Etetés egyszerű, mint hogy elfogadnak gyakorlatilag bármilyen típusú rák / hal ételt és nem tart sokáig a Malaya garnéla lárvák növekedése, így számukra sincs szükség speciális táplálásra. Etetés a legeredményesebben a naponta egyszer, 2-3 órán át maximum.
A túltáplálás ismert halálokhat okozhat vízminőségi kérdésekben. Ne feledje, hogy garnélarákot dögevők a vadonban. Esznek, amit találnak, és nem használják az állandó táplálékforrást. Ha néha nem adagol egy-két napot, az rendben van.