« Garnélák

New Bee garnéla

Caridina tumida

Alapszíne bézs átlátszó, a testét sötétbarna, vagy fekete függőleges csíkok szabdalják, amelyek a fejtől indulnak.
A barna csík a hasánál gyakran V-alakú.
Léteznek más színváltozatok is pl. szürke-kék, de távol-keleti tenyésztőknek sikerült már piros-fehér színváltozatot is létrehozni (crystal redhez hasonlót).

A garnéla mérete kicsit kisebb, a többi törpegarnélánál, 2 cm-nél nem igazán nő nagyobbra. Elég félénk garnélá. A frissen kikelt kis garnéláknak nincs szükségük sós vízre. Amire a tartásuknál érdemes odafigyelni, hogy a  inkább lágyabb vizet kedvelik, tehát amennyiben szeretnénk szaporulatra is számítani akkor gondoskodni kell az akvárium vizének a lágyításáról. Az etetésük nem okoz nehézséget, bármilyen olyan táplálékot elfogadnak, mint a többi garnéla.

A nőstények nagyobbak a hímeknél, és a hasi rész ívelt. Szaporítása nem okoz gondot, ha az előírt víz paramétereket betartjuk, tehát inkább enyhén savas és lágyabb vízben tartsuk őket. Körülbelül 15 hónapig élnek, és 5-6 hónaposan már szaporodni kezdenek. A kis garnélák szüleik kicsinyített másai.

 

Csoport: Gerinctelenek
Származás: Ázsia; Dél-Kína, Hong Kong
Testhossz: 2-3 cm
Természetes élőhely: Egyes leírások szerint a dél-kínai Xinfengjian gát környékéről származik, nem messze Cantontól.
Viselkedés: Békés, külön a számukra berendezett akváriumban tartsuk őket.
Táplálkozás: Mindenevők, forrázott zöldségeket, spirulina tablettát, száraz haltápokat adhatunk nekik.
Szaporítás: Elég könnyű
Medence: Minimum 20 literes
Halnépesség: 20 literre 5-6 garnéla
Dekoráció: Növényekkel dúsan teleültetett akvárium, használjunk a víz színén úszó növényeket, hogy tompítsuk a világítás erősségét. Tehetünk az akváriumukba szárított tölgyfalevelet is.
Hőmérséklet: 20-25 °C
pH: 6,8 - 7,5
Keménység: 8-15 NK°
Várható életkor: 1-2 év

A magasabb hőmérsékletet hosszabb távon nem viselik el, és ez pusztulásukhoz vezethet. Medencéjükbe elég egy szivacsszűrő is.
A rendszeres hetenkénti 20-30%-os vízcsere ajánlott. Vízcsere alkalmával ne szívjuk le a medence alján összegyűlő mulmot, mert abban megtelepednek a különböző mikroorganizmusok, amelyekből előszeretettel táplálkoznak.

Számos garnéla fajt szoktak new bee néven emlegetni (tumida, meridionalis, venusta, maculata).