« Garnélák

Tigris garnéla

Tiger Shrimp - Caridina cantonensis sp. "Tiger"

A tigris garnéla Délkelet-Ázsiából származik, és egyike volt az első Caridina fajoknak, az Egyesült Államokban vált népszerűvé, az Amano garnéla után került bevezetésre. A Tigris garnéla egy vadon élő faj, megtalálható Kínában, valamint más Ázsiai országokban, számos különböző vad színe létezik, mint például a Red Tiger, vagy Blue Tiger, de többet is fedeztek fel.

Kezdő akvaristáknál "második lépésként" említik, mert kicsit nehezebb fajta, mint a Red Cherry és el lehet elhelyezni a Red Cherry garnélák közé. A beszerzése olcsó.

Tigris garnéla

Baloldalt egy hím Tigris garnéla látható, jobb-felül pedig egy nőstény melynek hasában látszanak a petéi is. A nőstény hasa kerekebb, a hímé egyenesebb. A nőstény kicsit nagyobb méretű, de a színezés ugyanaz mindkettőnél. A sárga fej és a sárga farok ellensúlyozza a fekete csíkokat a test hosszán, nagyon dekoratív faj.

 


Víz paraméterek

Ők inkább lágyabb és kissé savas vizet kedvelik. A Felnőtt garnélarák alkalmazkodhat a keményebb lúgos vízhez is, de élettartamuk jelentősen csökken. Ez néha még megelőzhető ioncserélt víz hozzáöntésével. Amíg az akvárium víz enyhén savas, lágy, a tigris garnéla nem igényel különleges figyelmet. Mint minden törpe garnéla, fontos, hogy az összes víz paraméter folyamatosan jó legyen.
A hőmérsékletnek a 20-24 fok között a megfelelő.

Tenyésztése könnyű

Nagyon jól szaporodik. Minden női Tigris termel 20-25 petét és ezt folyamatosan, majd lerakás után egy hét mulva újrakezdi.
Tenyészteni ezt a fajt nem nehéz egyáltalán, nem nehezebb, mint a Red Cherry garnélát.

Etetése könnyű

Spenót, cukkini, alga ostya, "Shrimp Natural". Táplálása naponta egyszer. Kevés ennivalót kell adni neki, csak annyit hogy az evést be tudja befejezni 2-3 órán belül, mert az élelmiszer bomlása, rossz vízminőséget, és halált okozhat. A garnélarákok dögevők a vadonban. Esznek, amit találnak, és nem használják az állandó táplálékforrást. Néha érdemes kihagyni 1-2 napot az etetéssel, hogy a rákok megtisztítsák az akvárium aljzatát is.

Általában nem agresszív. Ők nem sértik a többi akvárium lakót, és jól kijönnek a legtöbb más törpe garnélával.
Ellenőrizze a Törpe garnélarák kompatibilitási táblázat, hogy megtalálja, amit nem lehet együtt tartani.
Ha nincsenek ragadozók jelen akváriumban a tigris garnéla elég aktív lesz, táplálkozik és tisztítja az akváriumot az algáktól.

Mint minden vízi gerinctelennél fontos, hogy győződjön meg arról, réz ne jusson be az akváriumba.
A réz toxikus minden törpe garnéla számára. Számos gyógyszernek emelkedett a réz tartalma, ezért nem ajánlott gyógyítani az akváriumban a törpe garnélákat.

 

Tudományos neve
Caridina sp. Caridina sp.
Egyéb tudományos nevek
N/A
Közönséges név: Tigris garnélarák
 
Származás: South East Asia Délkelet-Ázsia
Megtaláltható a vadon:ban Yes Igen
PH-tartomány 6,0-7,25 Ideális Ph 6.5
Hőmérséklet 20 -24 C Ideális hőmérséklet 22 C
Keménység 2-10 dkh Ideális Keménység 3 dkh
Élettartam 1-2 év Méret 1-2 hüvelyk
Vemhességi időszak 30 nap Diéta Omnivore